четвъртък, 19 март 2009 г.

Писмо до БНТ

Уважаеми Дами и Господа,

Пиша Ви, защото съм възмутен от непрофесионалното отношение на журналистите в Българската Национална Телевизия, от едностранното представяне на фактите и от липсата на морални и граждански качества у тях. Ето и хронология на събитията и поведението на журналистите:

Всичко започна с патетичните глупости на “атрактивният Камен Алипиев – Кедъра” (човекът, който сам в ефир си каза, че преди 2-3 години навлезнал в ските и съответно е напълно неподходящо да си позволява да прави „задълбочени и компетентни анализи”) по време на прякото предаване на Световната Купа по Ски в Банско, в който той се скъса да хвали и прехвалва БФСки, Цеко Минев, Банско, барабар в едно с всички други спонсори и то в ефира на „Националната” телевизия. После Камен Алипиев си позволи да прави неуместни и тенденциозни коментари, нямащи нищо общо с журналистическите принципи за плурализъм и представяне на обратното мнение, раздаваше нелепи и неподходящи квалификации и въобще не остави съмнение у зрителите за това, че е просто едно натягащо се пред големците малодушно човече. Нелепостта на ситуацията и прекомерните хвалебствия на въпросния господин, наричащ себе си „журналист”, се допълниха от очевадния контраст, привнесен от самият му гост коментатор – капитана на българския национален ски отбор, човек, така да се каже – назаплата при хората, които Алипиев хвали колкото уста има. След като Стефан Георгиев сам каза, че федерацията развива неправилно мъжкия тим и вместо да изпраща по състезания по двама скиори, дава път само на вносния Килиан Албрехт и че розовите очила са напълно излишни, как Алипиев имаше наглост да продължава в същия духи да реди похвала след похвала?

Явно е, че я е имал и то в изобилие, но аз не знаех, че същата тази наглост е присъща ма цялата спортна редакция на БНТ и Вие отново успяхте да надхвърлите себеси и тези си тенденциозни постижения и аз съм принуден да взема отношение.

Вчера, 18 Март 2009, Българската Национална Телевизия надмина тенденциозни и грозни коментари на Алипиев: редакторите и най-вече водещите на новините и спортна редакция направо се сложиха на зам. Председателя на БФСки Георги Бобев. От устата на спортния коментатор Сашо Йовков се чуха поредната доза ужасни глупости, нямащи нищо общо с журналистиката. Още от самото начало Йовков излезе от ролята на безпристрастен посредник между обществото и представената тема и започна да раздава квалификации, определения, че дори и епитети като „псевдо еколози”. Говоренето му за ски съоръженията на Витоша в минало време беше покъртително и тенденциозно, като се целеше да се създаде определено внушение у зрителите, че видите ли ски на Витоша вече няма, а факта, че не задаваше въпроси, ами направо даваше отговорите беше най-малкото непрофесионално. Този човек сам беше решил какъв е „интереса” на обществото, така щото присъствието на госта му ставаше направо излишно. Разбира се пригласяше му и водещата на новините, която също искаше да покаже, че журналистиката няма нищо общо с нейната особа.

Подобно пристрастно и тенденциозно отношение, така брутално демонстрирано в новинарския блок на БНТ от 18 часа, за съжаление носи почерка на едно друго време, когато истината беше последното нещо в новините. В ефир се цитираше социологическо проучване, поръчано от анонимна офшорна компания, като дори не стана ясно, какъв е бил точно формулирания въпрос в него. Нямаше и следа от намек, че редица действия на „Витоша Ски” АД са напълно незаконни и че предложения план, по никакъв начин не отговаря на предписаната в закона процедура. Нещо повече, гостът в студиото не беше представен като член на съвета на директорите на „Витоша Ски” АД, а уж като незаинтересован, страничен и независим представител на обществена организация. „Псевдо журналистите” в студиото дори не направиха плах опит да говорят по формално обявената тема, а директно се впуснаха да се заяждат с хора, чието мнение те нито търсят, нито знаят. Частният и строго корпоративен интерес на шепа хора, беше набързо и безобразно приравнен на обществен. Описанията, които се правеха от самите журналисти не отговарят на истината, определено са целенасочени и напълно не отговарят на обществения характер на телевизията.

Още по фрапиращото беше, че в същата емисия се говореше за откровени убийци и престъпници, хора, за които съдът се е произнесъл с присъди или за които има очевидни доказателства, като онзи, които е намушкал студентката от Варна, но журналистите в студиото не си позволиха за тях никакъв коментар, никаква нотка на осъждане за техните действия или морални качества. Но само няколко минути по-късно се говореше за хора, които между другото искат най-вече да се спазва закона, като за престъпници, морални деграданти и други маргинални типове. Аз искам да ми се извинят, защото без да съм еколог, еко-активист или еко-защитник, а обикновен скиор, съм противник на тези проекти, значи според въпросните журналисти сам „някакъв си” нещастник.

Страшно е, когато националните медии стават трибуна само и единствено на определени, строго корпоративни и лични интереси. Недопустимо е такова нагло и безочливо подменяне на истината да се извършва от самите журналисти. Поради това считам за уместно, че националната телевизия е длъжна да излъчи опровержение на изнесените и непроверени данни, да поднесе извинение и да даде възможност на другите заинтересовани страни да изкажат своето становище в също толкова пространно и централно ефирно време. Като гражданин на тази страна, аз считам, че въпросните журналисти трябва да станат обект на вътрешно разследване, да се проверят техните морални, етични и професионални достойнства и да им бъде потърсена дисциплинарна отговорност за злоупотребите към вменените им отговорности и длъжностни характеристики.

3 коментара:

  1. надявам се авторът да прочете това и да ми се обади! не смятам, че личните обиди са допустими, но всеки има право на свое мнение и отношение! уважавам желанието Витоша да бъде спасена, но за да бъде развита тази планина в нея трябва да има някакви инвестиции, а не да тъне в мръсотия, да е пълно с болни дървета и да се превръща в свърталище на наркомани! аз съм твърдо "за" разширяването на ски зоната на Витоша и съм убеден, че то е възможно и няма да навреди на планината, а обратното - ще й помогне! Вярно е, че австрийските и френските планини са значително по-голи, но все пак сечта за писти в България е 0.001 % от общата сеч, без да се брои незаконната! ако така наречения Любо има сериозни аргументи, нека да ме убеди в тях! мейлът ми е cedar@bnt.bg ! Поздрави, Камен Алипиев

    ОтговорИзтриване
  2. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  3. Радвам се, че захвърлих телевизора си преди повече от осем години. В малката кутия явно се е задръстило с утайка, като писалия отгоре.

    Драги ми cedar (лицето, изцапало първия постинг в тази тема), ти явно си виждал планината Витоша само от "Сан Стефано" 29. Оттам мирише на препикано, нали? Миризмата обаче не идва от планината. Защото от човека си идва.

    На Витоша има болни дървета. О, да. Бръмбарче ги яде и се разболяват. Не са наркоманите, защото те са около "Сан Стефано" 29.
    И боклук има. Човекът си го занася там. И макар да е по-малко, отколкото на "Сан Стефано" 29, си остава задълго, защото на "Чистота" не им е на път и защото налазиха преносими "туристи".

    И кой си ти бе!?
    Та и мнение имаш, че разораването на планината щяло да й "помогне"?
    Експерт ли някакъв си бе? Специалист по нещо?
    За мен си едно продажно паркетно леке!
    Ако имаш сериозни аргументи в противното, можеш да ме убедиш тук, в тая тема, където и двамата сме гости.

    (съжалявам за изтрития постинг по-горе, в него бях неуместно любезен)

    ОтговорИзтриване

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ