събота, 17 март 2018 г.

Истораия на планирането на ски зона Банско



Проекти, отнасящи се до  Ски-център гр. Банско
Þ Териториално-устройствено проучване (м. октомври, 1998 г.) – АГРОЛЕСПРОЕКТ ЕООД-гр.София. Инвеститор община Банско.

Проучванията на авторите завършват със следните изводи:
-          Туризмът се е превърнал във водещ отрасъл на местната икономика;
-          Развитието на зимен туризъм, свързан със ски-спорт, няма алтернатива като източник на доходи и работни места в близко бъдеще;
-          Легловата база в града се определя на 5000 легла. Приема се, че 70-80% от тях се ползват от скиори. При капацитет на съществуващите писти 2000-2200 скиори, се очертава недостиг от трасета за 1500-2000 скиори;
-          Главни причини за непълното използване на планината през зимния сезон е липсата на обществен транспорт до ски-зоната, както и неподходящите за зимни условия технически параметри на пътя гр.Банско - м. Шилигарника. Паркингът е с изчерпан капацитет при върхови натоварвания;
-          Системата от въжени линии е недовършена и несвързана;
-          Липсва въжена линия, която да поеме туристическия и скиорския поток от града.

Проектната част съдържа следните решения:
-          Кабинкова въжена линия, свързваща гр. Банско с м. Шилигарника, с капацитет 1500 човека на час;
-          Седалкова линия, свързваща м.Шилигарника с м. Бъндеришка поляна, с капацитет 500 човека на час.
-          Седалков лифт “Шилигарника – Платото”  с капацитет 900 д/час
-          Писта “Платото – Шилигарника” с капацитет 427 души.
-          Ски-влек “Балканиада” – капацитет 800 д/час.
-          Продължение на писта “Старата писта” – капацитетът се увеличава с 20 скиора и става общо 243 скиора.
-          Ски-влек “Платото” –  капацитет 900 д/час.
-          Ски-писта “Платото” – капацитет 235 д/час. Трасето е изнесено южно от съществуващия влек и е разширение на  съществуващата писта.
-          Детска ски-писта и влек в м. Шилигарника.
-          Ски-писта  “Връх Тодорка - Бъндеришка поляна” с капацитет 319 скиора.
-          Седалков лифт “Бъндеришка поляна – връх Тодорка” с капацитет 900 д/час.
-          Предлагане на мерки за обезопасяване на горната част на ски-писта ”Църна могила”.
-          Общ градоустройствен план  на ски-зона с център гр. Банско (1999 г.) - НЦТРЖП-КЕС-Окончателен проект - инвеститор “Юлен” АД
-          Паркоустройствен проект (1999 г.),  АГРОЛЕСПРОЕКТ ЕООД , Работен проект, инвеститор община Банско
-          Териториално-устройствен план на туристическа и ски - зона с център гр.Банско(м. ноември, 2000 г.) - Окончателен проект - НЦТР ЕАД-гр.София - инвеститор  “Юлен” АД

Промени вследствие  протокола на заседанието на 20.07.1999 г. на ВСТСУСАРП в изпълнение на заповед РД-02-14-1353 от13.07.1999г. на министъра на МРРБ.
-          Направено е допълнително проучване на териториите, прилежащи южно от гр. Банско, с цел принципно разрешение за промяна на статута на част от земеделските земи, граничещи с регулационната граница, включващо ивица с ширина 100 м. по протежение на бъдещия околовръстен път от изток на запад и на юг до ресторант “Мотиката”, в границите на НП Пирин.
-          Изпълнена е препоръката, началната станция на кабинковата въжена линия да се развие като многофункционален комплекс (информационни обекти, първично здравно обслужване, търговски комплекс, комплекс за обществено хранене, културно-развлекателен център, център за услуги. Застроената част на обекта е 1200 кв.м, а разгънатата застроена площ 2500 кв.м.
-          Проектът предлага нова връзка между м. Икришчанска поляна, м. Шилигарника и м. Бъндеришка поляна чрез туристическа пътека с дължина1400м с площ 0.99ха.
-          Корекция на новото трасе за ски-писта в района на “Платото”. Трасето е изнесено южно от съществуващия влек и е разширение на  съществуващата писта.
-          За застроителните решения всяка от зоните е с ясно дефинирани очертания и параметри. Тези зони нямат статут на селищни образувания.
-          Декларира се, че няма обекти с предназначение, което да противоречи на действащото законодателство (ЗЗТ) и не се налагат промени в статута на съществуващите обекти.

Отразени препоръки от протокола на ВЕЕС от заседанието на 19.07.2000 г. на основание чл. 20, ал.1,т.1 от Наредба 4/98 за ОВОС.
-          Коригирани са трасетата на писти ”Бъндерица” и “Шилигарника”;
-          Отпадат трасета и части от трасета на съществуващи писти;
-          Коригирана е дължината и финалната част на писта ”Църна могила”;
-          Коригирана е “Детската писта”;
-          Предвидено е залесяване за отпадналите участъци от писти ”Чалин валог-запад”, “Тодорка” и “Старата писта”;
-          Отпадат новопредвидени паркинги.
-          Декларира се, че преработеният план не предвижда увеличение на легловия фонд в чертите на парка. Допуска се само ремонт на съществуващи сгради.
-          Декларира се, че капацитетът на пистите и съоръженията е обвързан с икономическата база на гр. Банско и нейното преструктуриране, с приоритет на туризма като алтернатива на неефективни промишлени производства. Този капацитет отчита и допустимото антропогенно натоварване на природната среда.
-          Препоръчано е броят на леглата за обслужване на туристическия поток в гр. Банско, да не надвишава 7800 бр..
-          Отпада предложението за управление на територията чрез концесия.

Отразени препоръки по Приложение към протокола на ВЕЕС:
-          Териториално-устройственият план отразява задължителни условия, ограничения и препоръки, отнасящи се до ски-пистите и ски-пътеките, седалковите въжени линии и влекове и  застроителните ядра.
-          Проектът не предвижда създаването на ваканционно селище в м.Бъндеришка поляна.
-          Запазват се съществуващите 10 бр. бунгала в района на крайна станция на лифта.

Посочените за изпълнени изисквания не удовлетворяват МОСВ. С писмо 26-00-10751 от 22.01.2001 г. подписано от министър Манева, горните материали не се одобряват и не могат да бъдат предприети действия за влизане в сила на Решението по ОВОС 57-13 от 2000 г. В заключителната част на писмото  до заинтересованите страни се казва, че след изготвяне на Плана за управление на НП ”Пирин” и в зависимост от неговите решения, ще бъдат предприети нормативно регламентираните действия за изменение на териториално- устройствения план.

Забележете, че писмото е от януари 2001 г.!
Въпреки това, след като СДС губи изборите, Манева подписва концесионния договор в едномесечния срок преди новото ръководство на МОСВ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ