четвъртък, 16 май 2013 г.

Още един незаконен лифт и две писти на Банско, признаха днес от МОСВ


След като вчера стана окончателно ясно, че лифтът на Платото е незаконен, днес мога да съобщя за още един незаконен лифт и две писти. 

 Преди почти два месеца попитах Министреството на околната среда и водите как са били съгласувани и изградени лифт „Железен мост- Платото“ и писти „Шилигарника – 2“ (писта №10) и писта „Стражите“ (писта №12) – (снимка 1, снимка 2, снимка 3 и снимка 4

с червено са незаконните обекти



В отговор на въпросите ми, МОСВО черно на бяло ми отговаря, цитирам:
„пистите и лифтът не са предвидени в Плана за управление“;

„посочените обекти не са включени в концесионния договор“;

„в МОСВ не са налични актове, издадени по реда на Закона за опазване на околната среда и Закона за защитените територии за съгласуването им“.
Ето и самата справка на МОСВ:

Следователно: имаме признание на МОСВ, че тези обекти са незаконни, тъй като не са били съгласувани, извън границите на Концесията по Приложение 1 към Договора за Концесия и не са били предвидени ТУП от 2001 година и ОВОС към него от 2000 година.

Относно лифт „Железен мост- Платото“, току що се натъкнах на допълнителна информация:

Разрешението за строеж е издадено месец преди въобще да бъде изработен новия териотиарно-устройствен план, в който уж е бил предвиден. Което е обаче още по-скандално е, че самият ТУП е одобрен от Община Банско в средата на месец Ноември 2005, а разрешението за ползване на построения вече лифт е одобрено точно пет месеца по-рано. Къде е ДНСК? Защо още не ми дават достъп до разрешителните, поискани от мен по реда на ЗДОИ?




Прилагам и Решение №ЗД-54/13.05.2013г.:






Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ