сряда, 22 май 2013 г.

Фирма "Юлен" дължи на държавата 562 000 лв. Тя не си ги иска

ПИК14:31 | 22.05.201

Скандално безгрижие на екоминистерството към парк Пирин установи одит на Сметната палата. От началото на концесията на скизона Банско през 2002 г. до сега концесионерът "Юлен" АД е плащал с 1/3 по-нисък наем. Натрупаната сума е 562 494 лв.
Никой министър на околната среда от 2002 г. насам - Долорес Арсенова (НДСВ), Джевдет Чакъров (ДПС), Нона Караджова (ГЕРБ) и сегашния Юлиан Попов, не си е мръднал пръста да ръчне концесионера "Юлен" АД да си плати дълга.
Ласкавото отношение на екоминистерството към злоупотребата с Пирин не е случайно. Собственици на фирмата-концесионер "Юлен" АД са офшорки - "Маренго трейдинг лимитид" от Кипър и "Т.А.К сървисис лимитид" от Британски Вирджински острови. Те държат съответно 42% и 23% от акциите на фирмата. Никой не знае точно кой стои зад нея, но е факт, че "Юлен" се радва на топли чувства от всички управлявали партии и се предполага, че ключови фигури от тези партии са акционери в офшорките.
"Юлен" АД се радва и на грижите на банкера-олигарх Цеко Минев, който е шеф на ски федерацията. Съпругата му пък държи потока от чужди туристи в Банско чрез своя туроператорска фирма. Адресът на "Т.А.К сървисис лимитид" е идентичен и с този на собственика на "Витоша ски" АД.
Одитната проверка на Сметната палата обхваща само периода от 1 януари 2009 г. до края на 2011 г. по време на управлението на ГЕРБ. Заключението е, че МОСВ на Нона Караджова не е било наясно кой трябва да проверява дейността на концесионера на скизона Банско. След натиск от природозащитни организации министерството призна, че концесионерът си е присвоил 58 ха повече от националния парк Пирин.
Докато беше премиер Бойко Борисов защитаваше нарушителя "Юлен" за своеволието да ползва с 1/3 повече площ с аргумента "ако го накажем ще се провали туристическия сезон". Лидерът на ГЕРБ и на държавата по това време не обели и дума, че същият концесионер плаща и с 1/3 по-нисък годишен наем (концесионно възнаграждение). Поне него да бяха взели управляващите от ГЕРБ. Но е факт, че и президентът Росен Плевнелиев безотговорно караше ски на Банско с рекламен стикер на частната фирма "Юлен". Което е абсурдно в белия свят.
Агенция ПИК отправя следното питане до служебния министър на околната среда и водите Юлиан Попов: Ще си изискате ли дължимите 562 494 лв. от концесионера на ски зона Банско?
Очаквайте подробности

1 коментар:

  1. Цената на карта за ски на Банско за четиричленно семейство за 7 дни - 800лв. Половин милион е бълха.

    ОтговорИзтриване

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ