понеделник, 22 март 2010 г.

Колко са големи курортите в Австия?

Понеже само ни се обяснява колко са големи курортите в Австия, аз искам да ви обърна внимание на няколко обстоятелства:

На първо място, ако си спомняте уроците по география, ще знаете, че родината ни е равнинана, а не планинска държава. Това е показател, сравняващ процентно каква част от територията е планина, низина, равнинина и тн. Е, фактите са следните:

В зависимост от надморската височина територията на страната ни се поделя на пет хипсометрични пояси, като всеки от тях има свои характерни белези:

# Низинен /0-200 м.н.в./, който заема 31,5% от територията на страната. Обхваща части от Дунавската равнина, Горнотракийската низина, Бургаската низина, крайбрежната черноморска ивица и др.

# Равнинно-хълмист /200-600 м.н.в./, който заема най-голямата част от територията на страната - 41% и обхваща части от Дунавската равнина, Задбалканските полета /Карловско, Казанлъшко, Твърдишко и др/, част от котловинните полета на р.Струма /Благоевградско, Симитлийско/, част от земите на Източното Средногорие, средното поречие на р.Тунджа и др.

# Нископланински /600-1000м.н.в./, който заема 15,2% от територията. В него са включват сравнително високата част на Предбалкана, значителна част от Стара планина, Средногорието, планините в Крайщето, Рила, Пирин и др.

# Среднопланински /1000 - 1600м.н.в./, заемащ 9,8% от територията на страната. В него се включват части от най-високата част на Предбалкана, значителна част от Стара планина, средно-планинския релеф на Средногорието и др.

# Високопланински /над 1600м.н.в./, заемащ само 2,5% от територията. В него се включват най-високите части на планините в България.
Източник: http://www.zapiski.info/view.php?id=589

Следователно 2/3 (72,5%) от територията на страната се отнасят към ниския и равнинно-хълмист релеф. Средната надморска височина на страната е 472 м. Като цяло тя намалява от юг на север и от запад на изток.

А териоторията, подходяща за ски зони е само някакви си 2,5 % от територията (Високопланинските части). Еми за какво срвнение с Австрия може да иде реч? Направо недоумявам.

Ами вижте Австрия:
Австрия, размер - приблизително 83,859 кв. км.
Most of country Alpine or sub-Alpine; heavily wooded mountains and hills cut by valleys of fast-flowing rivers.
Of total area, 20 percent arable land, 29 percent pasture, 44 percent forest, and 7 percent barren.

2/3 или 66% от територията на страната е с планински релеф. Средната надморска височина на страната е около 900м /у нас е 472м./. Изцяло попада под влиянието на умерено континенталния и планинския климат. Тоест там има много благоприятни и подходящи условия за ски-туризъм - релеф, надморска височина, климат.

Понеже се спекулира и за природните резервати ето и малко статистика за защитените територии в България и в някои алпийски страни:

Швейцария - 28.8% от територията
Австрия - 36.4% от територията
България - 10.1% от територията

Ето и източника на статистиката: http://earthtrends.wri.org/country_profiles/index.php?theme=7

Вярно е, че в различните страни природните резервати са територии с различен режим и под определени условия в тях могат да се развиват някои дейности, но това не променя фактът, че просто при на са 3 пъти по-малко, дори на хартия, а като реална защита и подходящи мероприятия в тях, сигурно и по-малко.

Така че, моля, повече сравнения с Австрия да не се правят.

Има и друго: Не оставяйте с погрешното впечатлението от снимките и ракази за ски ваканции в Австрия, че там има само лифтове по планините. Напротив, там като се качиш на върха на някой курорт и пред погледа ти се разкриат все едно десет планини колкото Рила, в които има дива природа и пасища за крави, това е. И това няма нищо общо с наличието на модерни съоръжения.

Така че лъжите на "Витоша ски" са прозаични, но истината е, че на никой не му се занимава да решава проблема с природата и развитието на туризма в дълбочина и смислено, няма визия как трябва да се случат нещата, всичко е бързи пари, а в случая с Витоша и малко пране...

На края ще си позволя да кача и една графика, заимствана от едно много точно момче. Тя показва процентното разпределение на територията на страната по надморска височина. Гледана от далеч прилича на планина, но най-високите части са най-ниските проценти:

7 коментара:

  1. Бе какви два процента и половина!
    Питай експерта по саламите - Филип Цанов - да ти обясни:

    "40% от територията на страната ни е планини. Тези над 40 000 квадратни километра не ни носят средства."

    Ето ти и източник:
    http://www.prirodata.com/?p=188

    ОтговорИзтриване
  2. Да бе, прав си, то и аз съм един ... вместо да се консултирам с "експерта"...

    ОтговорИзтриване
  3. АМА ТОВА ИНТЕРВЮ Е ЧИСТА КЛАСИКА!
    САМО ЧАКАМ НЯКОЙ КАТО ТОКМАКЧИЕВ ИЛИ КАРОЛЕВ ДА ГО ВКЛЮЧАТ В УЧЕБНИЦИТЕ - ПО ,,ЧОВЕК И ПРИРОДА " НАПРИМЕР ...

    ОтговорИзтриване
  4. Александра

    Не бяха ли над 30% зоните от НАТУРА в България? И около 5% паркове и резервати? Всмисъл - интересно ми е да се направи сравнение тук и там колко е делът в НАТУРА и колко е делът в резервати и паркове. Защото много се спекулира, че в България зоните от НАТУРА са повече като дял от други европейски държави, но почти винаги се премълчава, че те там имат много по-голям дял от нас защитени по друг начин територии. И в крайна сметка общият дял защитени територии (НАТУРА + паркове + резервати) не се различава съществено по държави, но НАТУРА често е с по-малка степен на защита и разрешава и различни стопански дейности. Т.е. - у нас дори и да имаме не много по-малък дял общо защитени територии от другите, то по-голямата част от тях не са с висока степен на защита.

    ОтговорИзтриване
  5. Точен коментар. Не забравяйте, че НАТУРА включва и парковете и резерватите. Темата е доста по-сложна и трябва отделно да се пише за нея. Тук акцентът е върху потенциала за ски курорти.

    По Закона за защитенитете територии в България те биват:
    Чл. 5. Категориите защитени територии са:
    1. резерват;
    2. национален парк;
    3. природна забележителност;
    4. поддържан резерват;
    5. природен парк;
    6. защитена местност.

    Но вижте и Чл. 19. В националните паркове се обособяват следните зони:
    1. резервати и поддържани резервати;
    2. туристическа зона;
    3. зони на хижите, административните центрове за управление и поддръжка на парковете и спортните съоръжения;
    4. други зони съобразно конкретните условия в парковете.

    ОтговорИзтриване
  6. Никой не пише за проблема, че хората, които протестират и се опитват да спасяват горите са спонсорите на Цеко Минев ... а-ъ кво?!?!!?
    Ами - замислете се колко от тях ходят на Банско и си купуват карти за съоръженията и колко от тях имат сметки в ПИБ - с техните пари се лобира, сече гора и строят лифтове.
    Затворете си сметките в ПИБ и спрете да ходите на Банско - това ще помогне много повече от ходенето с лозунги по улиците ...

    ОтговорИзтриване

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ