четвъртък, 9 ноември 2017 г.

Докато говори за разследване на криминалната приватизация, премиерът я узаконява




Борисов бетонира беззаконияДокато говори за разследване на криминалната приватизация,
премиерът я узаконява
София, 7 ноември 2017 г. – Скандални промени в Закона за туризма гласува Министерски съвет на заседанието си във вторник, предупреждава коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България". С тях се извършва скрита приватизация като се подаряват публични земи за вечни времена.  В държавни и общински гори пък ще може да се строи инфраструктура, без да променя предназначението на земята или да се минават съгласувателни процедури, задължителни за всички други фирми и граждани. Всичко това ще става без търг и конкурс.

Коалицията от граждански групи и организации „За да остане природа в България" припомня, че през 2012 година беше направен опит същите текстове да бъдат прокарани през Закона за горите. Тогава хиляди хора блокираха в три поредни вечери Орлов мост и защитиха законността.

Вносителят - Министерството на туризма - посочва, че спорните промени, появили се изневиделица и в нарушения на изискванията за общестевни консултации, са инициирани от курортен комплекс Пампорово.  Собственик на 84% от акциите на дружеството е Цветелина Бориславова, дългогодишна спътница в живота на министър-председателя Бойко Борисов. Промените ще облагодетелстват разбира се и други инвеститори, сдобили се със ски курорти в националните паркове Рила и Пирин и Природен парк Витоша.

Седмица след като министър от кабинета Борисов, подаде оставка заради сключване на договори със зет си, днес правителството извършва действия, които биха довели до облагодетелстване на свързано с премиера лице. Това е в състояние да компрометира България в навечерието на поемането на председателството на Съвета на ЕС.

Нещо повече, само преди два дни премиерът Борисов заговори за разследване на „криминалната приватизация", а днес прави същото – със специален закон увеличава приватизираните активи без дори да търси минимално плащане за тях. На практика със задна дата се прехвърлят вещни права, за които никога не е била плащана цена или минавана процедура.  Това не само лишава държавата от възможността да получи такси или приход, не само подарява завинаги обществени ресурси на монополни структури, но и отваря широко вратата за нови беззакония, изпращайки сигнал, че всичко рано или късно ще бъде узаконено.
 


В коалицията „За да остане природа в България" членуват Асоциация на парковете в България, Българската асоциация за алтернативен туризъм, Българското дружество за защита на птиците, Българското дружество по фитоценология – 2001, Българска федерация по катерене и алпинизъм, Българска федерация по спелеология, Българската фондация "Биоразнообразие", Грийнпийс България, Екологично сдружение „За Земята", Информационния и учебен център по екология, Народно читалище „Бъдеще Сега", Сдружение "Агролинк", Сдружение „Байкария", Сдружение „Белият бряг", Сдружение за дива природа – БАЛКАНИ, Сдружение „Природа назаем", СНЦ "Зелени Балкани", Сдружение „Природен Фонд", клуб UNECO към Студентски съвет на СУ „Св. Кл. Охридски", Софийско гражданско сдружение „Щастливеца", гражданска група „Да спасим Иракли", „Граждани за Рила" и WWF Дунавско–Карпатска програма България. Коалицията е подкрепена от още над 50 организации, групи и инициативи. http://forthenature.org





Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ