понеделник, 20 ноември 2017 г.

Тревожен доклад на ЮНЕСКО за състоянието на Национален парк Пирин заради плановете за разширението на ски зоните


Тревожен доклад на ЮНЕСКО за състоянието на Национален парк Пирин заради плановете за разширението на ски зоните
 
Както винаги, преди началото на новия ски сезон, правителството започва ударно да работи за „втора кабинка на Банско", която е само претекст
 

София, 20 ноември 2017 г. - Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" предупреждава, че българското правителство вече петни международния имидж на страната , защото за проблемите около унищожаването на Национален парк Пирин са наясно на най-високо международно ниво в ЮНЕСКО. Проблемите в Пирин са свързани с планираното строителство на нова, много по-голяма ски зона, представяна скромно като „втората кабинка на Банско" и улесняването на сечите на вековни гори според новия проектоплан за управление на Национален парк Пирин.
 
Тази седмица Международният съюз за защита на природата и природните ресурси (IUCN), в който членува и българското правителство, наред със стотици други държавни и неправителствени организации, публикува своя годишен доклад за състоянието на обектите на Световното наследство на ЮНЕСКО.
 
ЮНЕСКО възлага на IUCN да извършва тези проверки, за да е наясно с реалното състояние на най-ценната и запазена природа по света, която е обект на защита на най-високо международно ниво.
 
В доклада за Национален парк Пирин се отбелязва, че състоянието му предизвиква „сериозно безпокойство", което е една стъпка преди крайната – „критично". Причините, описани в доклада, са заплахите от плана за разширяването на ски зоните в Национален парк Пирин от Предела през Банско до Добринище, особено в контекста на променящия се климат, както и от планираното увеличение на сечите. Споменава се, че управата на Национален парк Пирин не е в състояние да се противопостави на „силните външни интереси за туристическо развитие и също за използване на горите".
 
Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" отбелязва, че както всяка година преди началото на ски сезона започват исканията за строителство на „втора кабинка на Банско".
 
Природозащитниците предупреждават, че тя е само параван за разширяването на ски зоната, така че тя да обедини планираната, но никога неразрешена ски зона Кулиното на Предела над Разлог, с разширението на ски зона Банско и на пистите над Добринище. Според изтекли вече планове (виж линка по-долу и приложената схема) става дума за гигантска ски зона с над 330 километра писти, които напълно ще унищожат северната част от Национален парк Пирин.
 
В същото време в момента се разработва нов общ устройствен план на град Банско. В него втора кабинка въобще не е предвидена, а това е законовият начин да се предприемат първи стъпки към евентуалното нейно строителство.
 
Пак в същото време кметът на Банско предлага да се промени сега действащия план за управление на Национален парк Пирин, така че да се допусне разширяване на ски зоната. Както знаете, това разширение завоалирано е вкарано в новия проектоплан за управление на националния парк, който обаче чака съдебно решение за законността си.
 
С исканията си кмета няма как да направи нещо смислено, защото всякакви промени на сега действащия план също трябва да се подложат на екологични оценки по българското и европейското законодателство, в които се забранява ново строителство на инфраструктура в националните паркове, но се разрешава ремонта. Т.е. няма как да бъде изградена законно втора кабинка, но на мястото на старата може да се изгради такава с по-голям капацитет.
 
В същото време правителството започва да имитира загриженост за Национален парк Пирин. Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" е поканена на среща на работна група с вицепремиера Валери Симеонов в понеделник, на която да се обсъжда разширението на ски зона Банско.
 
Преди време такива срещи организираше и министърът на туризма Николина Ангелкова.
 
Коалицията "За да остане природа в България" е наясно, че тези срещи не стават без предварителното одобрение на премиера Бойко Борисов. През последната година над 100 хиляди души от цял свят са подписаха срещу плановете за застрояване и изсичане на горите на Пирин, част от Световното природно наследство на ЮНЕСКО и европейската екологична мрежа Натура 2000. С директен имейл всички тези хора призовават примиера Бойко Борисов да разпореди връщането на проектоплана за управление на Национален парк Пирин за основна преработка, докато не бъдат премахнати всички точки, които ще разрушат планината и поминъка на местните хора.
 

Повече информация:
- Докладът за Пирин на IUCN е на
http://www.worldheritageoutlook.iucn.org/explore-sites/wdpaid/9613
 
- Тайният план за нова по-голяма ски зона стана публичен още през 2014 година: http://www.balkanleaks.eu/wp-content/uploads/2014/12/concept-2014.pdf
 
- Петицията до премиера Бойко Борисов продължава на wwf.bg/pirin


В коалицията „За да остане природа в България" членуват Асоциация на парковете в България, Българската асоциация за алтернативен туризъм, Българското дружество за защита на птиците, Българското дружество по фитоценология – 2001, Българска федерация по катерене и алпинизъм, Българска федерация по спелеология, Българската фондация "Биоразнообразие", Грийнпийс България, Екологично сдружение „За Земята", Информационния и учебен център по екология, Народно читалище „Бъдеще Сега", Сдружение "Агролинк", Сдружение „Байкария", Сдружение „Белият бряг", Сдружение за дива природа – БАЛКАНИ, Сдружение „Природа назаем", СНЦ "Зелени Балкани", Сдружение „Природен Фонд", клуб UNECO към Студентски съвет на СУ „Св. Кл. Охридски", Софийско гражданско сдружение „Щастливеца", гражданска група „Да спасим Иракли", „Граждани за Рила" и WWF Дунавско–Карпатска програма България. Коалицията е подкрепена от още над 50 организации, групи и инициативи. http://forthenature.org




Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ