понеделник, 9 септември 2013 г.

Държавата подкрепя изграждането на втори кабинков лифт в Банско

Втори кабинков лифт ще се строи над Банско, правителството застава зад проекта. Това увериха вицепремиерът Даниела Бобева и заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев на поредица от срещи с представители на туристическата индустрия в Разлог, Банско и Добринище. 

Предишното правителство на ГЕРБ и настоящото на БСП се оказаха единодушни по въпроса за изграждането на втори кабинков лифт в Пирин. След закрита среща в Банско миналата седмица вицепремиерът по икономическите въпроси Даниела Бобева подкрепи проекта на общината и концесонера на ски зоната - "Юлен" АД, чийто мажоритарен собственик е офшорна компания.

Зам.-министърът на икономиката Бранимир Ботев допълни, че държавата ще направи всичко необходимо за развитието на ски курорта. "Дали ще бъде втори лифт, дали ще бъде трети и т.н., но нещата, които са започнати, трябва да се надграждат и трябва да се довършат", каза Ботев, цитиран от БНТ.

Правителството на Пламен Орешарски е четвъртото поред, което търси начин да даде зелена светлина на застроителните планове на "Юлен" в Национален парк "Пирин", чийто статут е с втора по сила екологична защита след резерватите, припомнят от Капитал.

Единственото, което мога да добавя е, че за мен няма по-сигурен тест за отношението на едно правителство към олигархията от „казуса Банско“. Така че който си мисли в леви-десни стереотипи, да си отваря редовно тази снимчица и да си милее ту за Баце, ту за Станишко, без да вижда зависимостите на тези хора.



Даниела Бобева урежда Цеко Минев с нов лифт 10 години след като му хариза печеливш завод

Съединени в грабежа
от Биволъ Петък, 06 Септември 2013 16:39 3988 посещения
bobeva



Втори кабинков лифт ще се строи над Банско, правителството застава зад проекта. Това увериха вицепремиерът Даниела Бобева и заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев на поредица от срещи с представители на туристическата индустрия в Разлог, Банско и Добринище, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката. Дневник 06.09.2013 г.

Въпреки Виденовата зима, най-голямата криза преживяна в България, заводът за дървени играчки "Изгрев" Банско е печеливш. Единственото подобно предприятие у нас изнася през 1996 г. продукция за 1 млн. марки в Германия, Италия и Франция. Ето защо 90% от капитала на "Изгрев" се продават още на първия търг от масовата приватизация. "33.4% купи АКБ Форест, а 42% - група граждани от София, сред които Даниела Бобева, служебен министър на търговията в правителството на Стефан Софиянски (февруари 2005г. Бобева вече с втора фамилия Филипова влиза в ръководството на ПОЛИТИЧЕСКА ПАРТИЯ "СЪЮЗ НА СВОБОДНИТЕ ДЕМОКРАТИ" пак на Софиянски), и Векил Ванов, бивш социален министър. Столичната група се надява да привлече още 9% от дяловете на завода чрез пълномощно управление на преференциалните акции. Така ще се постигне контрол върху 51% от капитала на дружеството. Новите собственици обещават инвестиции за разширяване на производството" - пише Дневник на 1 март 1997 г.

Това, което Дневник пропускат е, че тази група физически лица и ма съществено значение за икономическия живот на страната ни.  В системата Апис тя е означена като ГРУПА ФИЗИЧЕСКИ ЛИЦА ЕГН: 1111111110, Държава: България.  Същата нееднократно изниква около пирамидите на Банско, собственик е на Главболгарстрой и по-изненадващо и на Нов Български Университет.  Към един момент същите са притежавали и ПИБ, Инвестиционно дружество Надежа и тн. За това съм писал ТУК и ТУК.

Вместо инвестиции в производство се случва друго. През 2003 г. предприятието е ликвидирано, а апетитният терен на завода в Банско е продаден на офшорката "Антуеп овърсийз лимитид", собственик на "Юлен плюс" ЕООД и съсобственик в "Пирин Турист" ООД, която е акционер в "Юлен" АД. Проучване на Биволъ показа, че собствеността на "Юлен" е добре скрита в офшорки, свързвани с Цеко Минев и неговата "Първа инвестиционна банка", основен лобист за строежите в Пирин.

Преди това да се случи, бившият служебен министър и акционер в "Изгрев" АД Даниела Бобева взима дейно участие в групирането на приватизационни бонове от дребни приносители. Те си нямат идея за плановете на хитрата министърка и не си превръщат боновете в акции. Така в крайна сметка собствеността на "Изгрев" АД се разпределя между тесен кръг от посветени, които планират "удар" с ликвидацията на печелившия завод и продажбата на терена.

Съвета на директорите на "Изгрев-Банско" АД решава на 13.03.2003 г. да вкара дружеството в ликвидация. Производството на завода, което носи милионни печалби от гарантиран западен пазар спира и десетки квалифицирани работници губят работата си. Само месец по-късно всички недвижими активи на завода са продадени за 120 000 лв на "Антуеп" ЕООД.
Година по-късно, на 07.06.2004 "Антуел" продава имота на загуба за 79957,2 лв. на фирмата "Гехард" АД, която също е собственост на кипърска офшорка и тогава се управлява от Иван Крумов Шарланджиев, настоящ управител в "ПСТ Холдинг" на Васил Божков - Черепа (за връзката Бобева - Черепа вижте тук).

Загубата явно е пресметната, тъй като три дни след покупката "Гехард" и Шарланджиев ипотекират имота срещу 11 млн лева заем от Първа инвестиционна банка. Заем, с който е построен днешният хотел "Кемпински Гранд Арена", оценен през 2006 г. на 15 491 954,4 млн лв.

Днес управител на "Гехард "е лицето Боян Мариянов, който е също така в управата на "Антуеп", "Пирин-Турист", "Кемпински Хотел Гранд Арена", "Юлен" и заедно с Цеко Минев е член на Българската федерация по ски.

След терена за луксозния си хотел, тези любезни спортсмени искат и нов лифт. Ще им го даде същата тази Даниела Бобева, бивш министър, изкласила до вицепремиер в правителството на Орешарски.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ