вторник, 17 септември 2013 г.

Експертиза на териториалния план на ски зона Банско ще търси решение за концесията

17:13 | 17.09.2013 | 240 прочитания | Медияпул


Експертиза на териториалния устройствен план на ски зоната Банско ще търси решение на правния казус с разминаванията на площите в концесионния договор с дружеството "Юлен" за ползване на част от Националния парк "Пирин" е реално ползваната от собственика на ски съоръженията площ. Това стана ясно от думите на министъра на околната среда и водите Искра Михайлов пред журналисти във вторник. Часове по-рано природозащитници заявиха, че внасят сигнал до главния прокурор за престъпно бездействие на държавни служители и предоставяне на подвеждаща информация от страна на концесионера, довели до доказано несъбиране на над половин милион лева от концесионни такси в ски зона Банско.

Става въпрос за откритото преди около две години надвишаване с 64 хектара на ползваната от "Юлен" площ спрямо разрешеното в сключения концесионен договор. След редица преговори и спорове между Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и "Юлен", за което стои един от основните акционери в Първа инвестиционна банка Цеко Минев, който е и шеф на ски федерацията, превърнала курорта с редовно поле за своите изяви, бе постигнато споразумение, че разминаването се дължи на непрецизирана формулировка на обекта за ползване в концесионния договор и в териториалния устройствен план на ски зоната, одобрен от община Банско. В концесионния договор пише, че “Юлен“ получава 99.55 хектара от парк “Пирин“ при граници, одобрени от кмета на Банско в Териториалния устройствен план на ски центъра. Оказва се обаче, че тази площ не отговаря на конкурсните книжа за концесията, тъй като в тях е посочено, че обектът на ползване е с обща площ 818.46 ха.

За решаване на казуса бяха създадени шест работни групи, четири ото кито са завършили работата си и са предали докладите си, коментира Искра Михайлова.

Остават две работни групи, които е трябвало да обобщят информацията за инфраструктурата - обектите, които се намират на територията на концесията в Пирин. "Тази информация не достига и аз съм с намерение да прекратя работата на групите и да поискам експертиза по отношение на териториалния устройствен план, на чиято база лежи концесията, и оттам нататък да вървим към решение по правния казус. Очевидно ще ни трябва помощта на Министерски съвет", заяви Искра Михайлова. Тя уточни, че експертизата ще бъде поискана от компетентните министерства, които се занимават с устройство на територията.

С това досега се занимаваше Министерството на регионалното развитие, но новосъздаденото Министерство на инвестиционното проектиране трябва да поеме функциите по териториалното устройство. Все още обаче не са приети всички законови поправки, за да може новото ведомство да заработи по тези въпроси.

По-рано през деня от екокоалицията "За да остане природа в България" заявиха на пресконференция, че няма резултат от сформираните работни групи за решаване на проблемите с концесията за ски зона Банско. Ще бъдат внесени сигнал сигнал и документи до главния прокурор за несъбирането на над половин милион лева от концесионни такси в ски зона Банско за периода от 2002 до 2011 г., съобщи Тома Белев от Асоциация на парковете в България, която е част от "За да остане природа...". Сотир Цацаров ще бъде алармиран и за престъпно бездействие на институциите, въпреки констатациите на Сметната палата, че десет години концесията е била без контрол.

Коалицията попита Михайлова защо шест месеца след публикуването на доклада на Сметната палата за нарушения в ски зона Банско, няма реални действия на институциите, защитаващи интересите на държавата.

Община Банско не иска да контролира своето акционерно участие в "Юлен", коментира Любомир Костадинов от българския офис на международната екоорганизация WWF. По думите му екоактивистите ще потърсят информация от общината по този въпрос, съгласно Закона за достъп до обществена информация. Повод за реакциите на природозащитниците е декларираната от правителството подкрепа за разширяването на ски зона Банско в границите на Национален парк Пирин и предвиденото изграждане на нов лифт.

Част от забележките в доклада на Сметната палата засягат и формулата, по която се определя концесионната такса и плащанията на концесионера, това очевидно трябва да бъде обект на решение, коментира от своя страна екоминистърът. "Аз трудно мога да преценя какви са загубите или ползите на държавата, но мога да кажа, че ако договорът беше перфектен, ние с вас нямаше да си говорим за него и щеше да си функционира. Очевидно договорът има недостатъци, включително и методиката за определяне на концесионната такса", посочи Михайлова.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ