петък, 30 септември 2011 г.

Why We Must Bring Back the Wolf by John Terborgh | The New York Review of Books

Why We Must Bring Back the Wolf by John Terborgh | The New York Review of Books

Това е рецензия на една интересна книга, която третира въпросите за природните паркове и връзките между тях в контекста на миграционните процеси и нуждата от обновление на генофонда на популациите.

Мога да предоставя и пълен текст на статията при интерес.

четвъртък, 29 септември 2011 г.

Експерти призовават държавата да финансира смяната на печките на дърва с екокотли

Държавата с активното участие на общините трябва да подпомогне домакинствата да започнат да се отопляват с котли на биомаса, соларни панели и други екоинсталации вместо с печките на дърва и въглища, заради които България е заплашена от солени глоби от Европейската комисия за лошо качество на въздуха. Това препоръчаха експерти в сряда по време на провел се в рамките на Пловдивския панаир Ден на зелената енергия.

Битовото отопление с печки на дърва и въглища е основната причина за мръсния въздух, който дишаме и заради който Европейската комисия поиска от десетки български общини да разработят програма за намаляване на замърсявания, които обаче се бавят.

Замърсяването на въздуха в различните населени места без централно отопление е дължи между 50 и 90% на печките. Това сочат анализи на общините, представени от Георги Михайлов, началник на отдел „Качество на атмосферния въздух" в Министерството на околната среда и водите. Другият негативен фактор е градският транспорт, следван от запрашаването от пътните настилки. Обратно на очакванията, делът на промишлеността и енергетиката е нисък – около 3%, добави Михайлов.

За разрешаване на проблема със сериозно превишаваните норми на фините прахови частици в атмосферата ЕК задължи общините нарушителки да подготвят програми с мерки за подобряване на качеството на въздуха като редовно миене на улиците например.

До момента вече имат 23 плана за намаляване на замърсяванията, 5 са върнати за основно преработване, а един още не е готов, допълни Михайлов.

Хората трябва да спрат да харчат парите си за лоша енергия, която вреди на здравето, да махнат печките и да минат на котли, използващи модерна биомаса за отопление, коментира Лияна Аджарова от Енергийна агенция-Пловдив. Според нея това може да стане с финансиране от държавата. Тя даде пример как в Австрия домакинствата получават финансиране, покриващо 30%-40% от разходите за въвеждане на нови източници на отопление.

Именно котлите на биомаса, соларните панели и инсталациите за получаване на енергия от възобновяеми източници са продуктите, които привличат интереса на голяма част от посетителите на тазгодишното издание на Международния технически панаир в Пловдив, чийто акцент са зелените технологии, посочват организаторите на изложението.

вторник, 27 септември 2011 г.

Проект на Закон за съхранение на въглероден диоксид в земните недра

На сайта на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма е публикуван проект на Закон за съхранение на въглероден диоксид в земните недра, който би трябвало да транспонира Директива 2009/31/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 23 април 2009 година относно съхранението на въглероден диоксид в геоложки формации и за изменение на Директива 85/337/ЕИО на Съвета, директиви 2000/60/ЕО, 2001/80/ЕО, 2004/35/ЕО, 2006/12/ЕО и 2008/1/ЕО, и Регламент (ЕО) № 1013/2006 на Европейския парламент и на Съвета

Lukoil

"Бившият шеф по екологията в "Лукойл" сега е в екипа на кмета на Бургас и бди над качеството на въздуха!"

неделя, 25 септември 2011 г.

Как "Струма" стана най-златната ни магистрала?

Статия на в."Сега", малко факти и фикция, сами си ги преценявайте:
Огромният тунел в Кресненското дефиле ще е много скъп и за строителство, и за експлоатация, но АПИ твърди, че за алтернативи е късно. 

През годините България успя да се сдобие с най-скъпия проект за изграждане на магистрала - "Струма". С прогнозна цена от 1,1 млрд. евро "Струма" е на път да бие всички поставяни до момента ценови рекорди в родното пътно строителство. Високата цена се представя като нещо, с което България следва да се гордее. Срещу милиарда страната ни се надява да извърши регионален подвиг, изграждайки най-дългия тунел на Балканите - 13,3 км, и един вид да докаже на дело, че я бива да строи. Тунелът е победа и за еколозите, които дълго време оспорват изобщо нуждата от магистрала към Гърция заради преминаването през Кресненското дефиле. "Тук има такава силна компресия на видове, каквато може би не съществува в други части на България, а и по цяла Европа", както нееднократно е изтъквал Петко Ковачев от комитета за спасението на Кресненското дефиле.
Още

сряда, 14 септември 2011 г.

Списък с издадените разрешителни за строеж на ски зона „Банско”

Във връзка с казуса „Юлен” АД и ползването на по-голяма площ в Пирин и последващите лъжи на министър Нона Караджова, Община Банско са публикували на своя сайт справка за издадените Разрешения за Строеж и Разрешения за ползване за подобеките в зоната за отдих на „Туристическа и ски зона с център Банско”
Публикувам справката по-долу за ваше удобство. Предполагам, че ако човек се разрови в нея, може да се намерят интересни неща.

Специално за т.нар. 36. Корекция на дере в м.”Шилигарника“, което по същество е едно огромно земно насипно съоръжение (снимки тук), би следвало да има разрешение от Басейнова Дирекция. Същото се отнася и за 16. Водохващане на р.Бъндерица; 17. Корекция на р. Бъндерица; 28. Речно водохващане р. Дамяница и помпена станция; 35. Стрелбище за биатлон и укрепване на речно корито на р. “ Бъндерица“.

Интересното е, че и повечето лифтове все още нямат, поне според тази справка, Разрешение за ползване, което би следвало да противоречи на нормите за безопасност. (4. Седалкова въжена линия м.”Бъндеришка поляна” – вр. “ Тодорка “; 5. Ски влек детска писта м. “ Икришка поляна “ до Стара писта – писта Банско; 47. Подмяна на същ.влекове 1SL и 2SL с нов седалков лифт 4 СLD в зона “ Плато “; )

понеделник, 12 септември 2011 г.

Парламентарно питане относно състояние на природните и национални паркове в България

Публикувам стенограма от пленарно заседание на Парламент, проведено на 02.09.2011г. В рамките на този парламентарен контрол народният представител Меглена Иванова Плугчиева-Александрова и Петър Атанасов Курумбашев отправят питане към минитстър Нона Караджова относно политиката на Министерството на околната среда и водите за управление на природните и национални паркове в България.

Интересното тук е позицията на министъра относно казуса с надвзетите площи от „Юлен” АД в Пирин.

Интервюта с двамата депутати можете да гледате ТУК. (Пак Сашо Диков взима интервюто на 02.09.2011г., гледайте след 86 минута)

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ