четвъртък, 29 септември 2011 г.

Експерти призовават държавата да финансира смяната на печките на дърва с екокотли

Държавата с активното участие на общините трябва да подпомогне домакинствата да започнат да се отопляват с котли на биомаса, соларни панели и други екоинсталации вместо с печките на дърва и въглища, заради които България е заплашена от солени глоби от Европейската комисия за лошо качество на въздуха. Това препоръчаха експерти в сряда по време на провел се в рамките на Пловдивския панаир Ден на зелената енергия.

Битовото отопление с печки на дърва и въглища е основната причина за мръсния въздух, който дишаме и заради който Европейската комисия поиска от десетки български общини да разработят програма за намаляване на замърсявания, които обаче се бавят.

Замърсяването на въздуха в различните населени места без централно отопление е дължи между 50 и 90% на печките. Това сочат анализи на общините, представени от Георги Михайлов, началник на отдел „Качество на атмосферния въздух" в Министерството на околната среда и водите. Другият негативен фактор е градският транспорт, следван от запрашаването от пътните настилки. Обратно на очакванията, делът на промишлеността и енергетиката е нисък – около 3%, добави Михайлов.

За разрешаване на проблема със сериозно превишаваните норми на фините прахови частици в атмосферата ЕК задължи общините нарушителки да подготвят програми с мерки за подобряване на качеството на въздуха като редовно миене на улиците например.

До момента вече имат 23 плана за намаляване на замърсяванията, 5 са върнати за основно преработване, а един още не е готов, допълни Михайлов.

Хората трябва да спрат да харчат парите си за лоша енергия, която вреди на здравето, да махнат печките и да минат на котли, използващи модерна биомаса за отопление, коментира Лияна Аджарова от Енергийна агенция-Пловдив. Според нея това може да стане с финансиране от държавата. Тя даде пример как в Австрия домакинствата получават финансиране, покриващо 30%-40% от разходите за въвеждане на нови източници на отопление.

Именно котлите на биомаса, соларните панели и инсталациите за получаване на енергия от възобновяеми източници са продуктите, които привличат интереса на голяма част от посетителите на тазгодишното издание на Международния технически панаир в Пловдив, чийто акцент са зелените технологии, посочват организаторите на изложението.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ