понеделник, 12 септември 2011 г.

Парламентарно питане относно състояние на природните и национални паркове в България

Публикувам стенограма от пленарно заседание на Парламент, проведено на 02.09.2011г. В рамките на този парламентарен контрол народният представител Меглена Иванова Плугчиева-Александрова и Петър Атанасов Курумбашев отправят питане към минитстър Нона Караджова относно политиката на Министерството на околната среда и водите за управление на природните и национални паркове в България.

Интересното тук е позицията на министъра относно казуса с надвзетите площи от „Юлен” АД в Пирин.

Интервюта с двамата депутати можете да гледате ТУК. (Пак Сашо Диков взима интервюто на 02.09.2011г., гледайте след 86 минута)

ПРЕДСЕДАТЕЛ ПАВЕЛ ШОПОВ: Преминаваме към питане от народния представител Меглена Иванова Плугчиева-Александрова и Петър Атанасов Курумбашев относно политиката на Министерството на околната среда и водите за управление на природните и национални паркове в България.

Госпожо Плугчиева, Вие ли ще развиете питането? Госпожо Плугчиева, Вие ли ще развиете питането?
Заповядайте, имате думата в рамките на три минути.

МЕГЛЕНА ПЛУГЧИЕВА-АЛЕКСАНДРОВА (КБ): Благодаря, господин председател.
Уважаеми дами и господа народни представители, уважаеми дами и господа министри!
Госпожо министър, нашето питане с колегата Курумбашев към Вас касае политиката на Министерството на околната среда и водите за управление на националните и природни паркове в България. Като се има предвид, че това е най-важната и най-ценната част от българската природа, поставена под закрила, изхождайки от факта, че Европейският съюз формулира като основен приоритет на Стратегията 2020 все по-голяма екологизация във всяко едно отношение, опазване на биоразнообразието и всички мерки, свързани със защита и опазване на природата и най-ценните й екосистеми, нашият въпрос към Вас е насочен към следното. Каква е политиката на министерството за устойчиво стопанисване и опазване на националните и природни паркове в България? Имаме предвид, че от 1983 г. Пирин е в списъка на световното културно и природно наследство. Имаме предвид, че в българските национални и природни паркове се съхранява биоразнообразие, което поставя страната ни на трето място в Европа. Имаме предвид, че от 2004 г. природните и националните паркове постепенно получиха планове за управление. Конкретно през 2004 г. беше въведен в действие Планът за управление на национален парк „Пирин”. От 2007 г. националният парк „Пирин” е част от Натура 2000 предвид факта на влизането ни в Европейския съюз.

В същото време през последните години и особено през последните две години има тревожна тенденция, свързана с проблеми около стопанисването и на природен парк „Витоша”, и на националния парк „Пирин”. На първо място, това е свързано с концесията в парк „Пирин”, която незнайно защо все още не е изнесена публично или договорът за концесия не е публичен и не се знае какви са условията в него. В същото време сателитни снимки показват, че ски зоната в Пирин е два пъти по-голяма от предвиденото. Самата Вие обявихте наскоро, че концесионерът „Юлен” АД – тази фирма де факто е застроила 650 дка в повече от ски зоната, предвидена по плана за управление и по концесионния договор. Това означава с 40% повече от предвиденото.

Всичко това поставя въпроса каква е политиката, какво предстои да се прави и как наистина ще осигурите на българското общество тази изключително ценна част от българското, европейско и световно природно наследство да бъде максимално опазена?

В тази връзка бих искала да Ви попитам и следното. След като досега сте спрели няколко строителни обекта на Пирин, на Шилигарника, на Старата писта, в същото време обявявате, че пистата на плато 1 е незаконна, затова очакваме от Вас да чуем: каква е цялостната политика на министерството за максимално опазване и устойчиво стопанисване на националните и природни паркове и в частност специално на национален парк „Пирин”?

ПРЕДСЕДАТЕЛ ПАВЕЛ ШОПОВ: Имате думата за отговор, госпожо министър.

МИНИСТЪР НОНА КАРАДЖОВА: Уважаеми господин председателстващ, дами и господа народни представители, госпожо Плугчиева, господин Курумбашев! Съвсем накратко по актуалната тема – концесията на „Юлен”. Както знаете, сигнали са подавани многократно още през 2008, началото на 2009 г. за нарушения от страна на концесионера. За съжаление, министърът на околната среда и водите в предходното правителство не е предприел никакви действия за констатиране дали тези изнесени от граждани и граждански организации факти съответно са така или не.

Освен това, по Закона за концесиите към всяко министерство, което администрира концесионни договори, има Комисия за контрол на концесиите. За жалост, от натрупаните информации в министерството установих, че качествен контрол относно тази концесия не е осъществяван. Вероятно това, което се изнесе в медиите и което аз изнесох в медиите, означава, че имам желание да видя какво се случва с тази концесия, какво се е случвало в годините. Съответно ние направихме констатации. В момента сме ги предоставили на другата страна по договора и чакаме отговор, за да решим има ли, няма ли проблеми. Ако има проблеми, как ще се решат, кой е виновен, има ли виновни, дали е администрация, дали е концесионер – това ще бъде известено на всички. Жалко, че никой не е предприел такива действия през предходните години, моят предшественик, за да имаме в момента един наследен концесионен договор, който е изправен, който не е пълен с противоречия, технически и други грешки.

По отношение на другата част от въпроса искам да ви информирам, че основните приоритети в политиката на Министерството на околната среда и водите, свързани с опазване и устойчиво управление на природните и националните паркове, са насочени към разработване и приемане на планове за управление, осигуряване на финансови ресурси както за разработване на плановете за управление, така и за тяхното реализиране – на редица дейности, свързани с управление, опазване, поддържане и възстановяване на видове и местообитания, туристическа инфраструктура, посетителски центрове, екологично образование и така нататък. Също така – мерки за подобряване на превантивния и текущия контрол и усъвършенстване на нормативната уредба.

По отношение на плановете за управление първата моя задача беше да процедирам приемането на пет плана за природни паркове. През 2010 г. с решение на Министерския съвет бе приет планът за управление на природен парк „Рилски манастир”. През същата година другите четири плана бяха разгледани във Висшия експертен екологичен съвет към министерството и се дадоха конкретни указания за тяхното доработване, тъй като имаше пропуски, с цел последващо внасяне в Министерския съвет.

В резултат през тази година плановете на два парка – „Златни пясъци” и „Шуменско плато”, бяха приети от Министерския съвет и през този месец предстои внасяне в Министерския съвет на плана на парк „Врачански балкан”. В ход е преработката на план за управление на природен парк „Странджа”.

По Оперативна програма „Околна среда” се финансират и в ход е разработването на планове за управление на природните паркове „Беласица” и „Българка”. Стартира разработването по същата линия на плановете на националните паркове „Централен Балкан” и „Рила”, тъй като те изтичат през 2013 г., а знаете, че са необходими дълги процедури както за разработването им, така и за обществено обсъждане и одобрение от Министерския съвет.

В тази връзка считам, че до края на мандата всички национални и природни паркове ще бъдат обезпечени с планове, които са основополагащ инструмент за тяхното ефективно управление и опазване. Пропуснах да ви кажа, че започва подготовката и за новите планове на национален парк „Пирин” и природен парк „Витоша”, тъй като те изтичат през 2014 г. и трябва да бъдат заменени след това, за да няма луфт в това време.

Истината е, че финансирането със средства от държавния бюджет на дейности в националните, особено в природните паркове от много време, от много години е било ограничено. Слава Богу, че в Оперативна програма „Околна среда” има заложени средства за тези цели и съответно се финансират както дейности по разработване на плановете, така и дейности за изпълнение на мерки от тези планове. (Председателят дава сигнал, че времето е изтекло.)

Дори в момента, с това приключвам, искам да ви информирам, тъй като вие сте много добре запознати с процедурите по оперативните програми – за да бъде още по-оперативна дейността, разработваме процедура за организиране, така че природните и националните паркове да станат директни бенефициенти по мерки, одобрени чрез ежегодните програми, които се одобряват от министъра на околната среда и водите от редица години, за да бъдат по-оперативни и да се случват по-бързо нещата. Вярвам, че наистина тази мярка ще стартира през следващата година.

ПРЕДСЕДАТЕЛ ПАВЕЛ ШОПОВ: Кой от двамата, задаващи питането, ще отправи двата допълнителни въпроса?
Заповядайте, господин Курумбашев. Имате думата.

ПЕТЪР КУРУМБАШЕВ (КБ): Благодаря Ви, господин председател.
Уважаеми господин председател, уважаема госпожо министър, уважаеми господа министри, дами и господа народни представители! Основната ни болка, когато задавахме този въпрос, беше по отношение на два парка. В интерес на истината за „Рила” също има проблеми. „Централен Балкан” като че ли седи по-добре, но особено тревожни бяха случаите с двата парка – с „Пирин”, с „Банско”. Като народен представител от София бих обърнал внимание и за това, което се случва на Витоша.

Знам, че не всичко е във Ваши ръце. Там, откакто отидоха в частни ръце доста от хижите и почивните станции, възникнаха много нерегламентирани сметища. Аз съм бил общински съветник в София и знам много добре, че тази топка е в полето на Общинския съвет и на общината като цяло. Знам, че Столична община не Ви обръща много внимание. Те имат много други сериозни работи, за да обръщат внимание на Министерството на околната среда и водите, за да поработят по това да се ликвидират нерегламентираните сметища на територията на парк „Витоша”. Тази сутрин гледах включително и нерегламентирано сметище под връх Шипка.

Ако може, да се опитаме с общи усилия – тук говоря за общините на първо място и, разбира се, с контрола на МОСВ – поне около тези места, които са национални паркове или пък исторически забележителности, да не организираме подобни свинщини.

В тази посока щях да Ви попитам и това е нашият въпрос с госпожа Плугчиева: дали смятате, че е хубаво да бъде създадена една комисия, която първо да направи изцяло преглед – това, което се случва на Витоша, и това, което се случва специално в Пирин, дали съответства на плановете за управление? Такава комисия, понеже не всичко е в ръцете на Министерството на околната среда и водите, безспорно трябва да включва представители на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, защото има нужда ДНСК да се намеси в доста от случаите и, разбира се, представители на общините. (Председателят дава сигнал, че времето е изтекло.)

Също така да Ви поздравя за контрола, който сте оказали на Вашите служители в РИОСВ – София, отменяйки тяхното положително становище по екологичната оценка на ПУП-а на ски зона „Алеко”. Има два варианта такова решение да бъде взето от РИОСВ – София. Единият е некомпетентност на Вашите служители, другият е корупция. Аз не бих искал да избирам от двете възможности, но е добре, че имате тази намеса и е добре при подобни случаи съответните ръководители да носят и някаква друга отговорност, освен отмяна на техните решения.

Какво е Вашето отношение към създаване на такава комисия и кога ще видим този концесионен договор с „Юлен” – да стане публичен, така че да се знае при какви условия е бил подписан? Той, между другото, е подписан от Вашата заместничка, когато е била министър.

ПРЕДСЕДАТЕЛ ПАВЕЛ ШОПОВ: Имате думата за отговор на допълнителните въпроси, госпожо министър. Заповядайте.

МИНИСТЪР НОНА КАРАДЖОВА: Уважаеми господин Курумбашев, по отношение на конкретното Ви предложение за комисия, бих Ви отговорила така: знаете, че управлението на националните паркове, които са изключително държавна собственост, като контрол, управление и финансиране, са изключителен прерогатив на Министерството на околната среда и водите. Смятам, че не е необходимо създаване на специални комисии. Мисля, че е създадена много добра организация за контрол през последните две години, откакто съм министър, поне аз твърдя това.

Във въпроса Ви имаше и информация за констатирани нарушения през последните няколко месеца. Искам да Ви информирам, че от страна на Дирекция „Национален парк” не е констатирано нарушение в Природен парк „Пирин”. Нямам такава информация от регионалната ни инспекция и за Природен парк „Витоша” през последните няколко месеца, тъй като това се съдържаше във Вашия въпрос. Не са констатирани нарушения, извършени през последните месеци.

По отношение на Природен парк „Витоша” – да, част от собствеността е на общината, част от собствеността е на Министерството на земеделието и храните. „Природен парк” има някакви определени функции, Регионалната инспекция също има някакви функции. Това е от години. Знаете, че това законодателство не е ново. То е от години и може би, ако има някакви въпроси за съвместно решаване, с удоволствие бихме се включили в една такава комисия, но такъв прецедент в момента няма. Заслужава си да помислим върху тази тема.

Искам да Ви кажа също, че положихме неимоверни усилия за регулиране на туристопотока в Национален парк „Рила”. Знаете, че след построяването на лифта съответно се увеличи интерес от страна на много български туристи, деца, възрастни хора, както и на чуждестранни туристи.

Добре е да се покажат нашите природни богатства, но беше необходимо предприемането на много стриктни мерки за регулиране на туристопотока, тъй като една немалка част от пътеките бяха ерозирали, съответно липсваха указателни табели и така нататък.

Още в началото на 2010 г. възложих, а в момента поетапно се изпълняват, а някои от мерките са изпълнени – първо, за маркиране на пътеките, по които могат да вървят туристите; второ – указателни табели за това какво е забранено и не се допуска в парка; други мерки, които са свързани с информационни дейности, както и работа с общината за недопускане (при наличието на такъв лифт вече от няколко години) на успоредно качване на туристи с джипове до планината. Именно това е предназначението на този лифт – тази практика да се отмени.
Мисля, че свършихме добра работа и тя вече дава резултати.

ПРЕДСЕДАТЕЛ АНАСТАС АНАСТАСОВ: За отношение – госпожо Плугчиева, заповядайте.

МЕГЛЕНА ПЛУГЧИЕВА-АЛЕКСАНДРОВА (КБ): Благодаря Ви, господин председател.
Госпожо министър, накратко, в резюме по това, което изнесохте като информация.
За съжаление то не ни удовлетворява като конкретика и като срокове и ангажименти. Започнахте с Природен парк „Витоша”. Очаквахме да чуем от Вас наистина сериозен и лимитиран във времето ангажимент за всичко, което се случва на Витоша, защото сега покрай концесията, която се обсъжда за Витоша, Вие сте върнали отново решението на Вашия експертен съвет, съответно за обществено обсъждане, но с това нещата само се протакат във времето без да има ясна и категорична позиция на министерството.

Тук възниква и първият основен въпрос – експертните Ви съвети с достатъчен капацитет и грамотност ли са или са налага Вие непрекъснато да отменяте техни решения? Изобщо се очаква една цялостна и принципна политика за Витоша, защото ако се разходите ще видите, че броят на сметищата наистина се увеличава, руините на Витоша се увеличават, и в крайна сметка, независимо че законодателството включва различни участници в процеса, Вие сте основният принципал. Там трябва да има наистина ясна позиция за този основен природен парк и то най-стария в България.

Второ – по отношение на Парк „Рила”. Бави се вече две години увеличаването на допълнителните площи, които трябва да се включат в Натура 2000. Вие много добре знаете това. Стана ясно, че природозащитните организации на няколко пъти са поставяли този въпрос, особено Коалицията „За да остане природа в България”.

Приключваме с Националния парк „Пирин”, където в крайна сметка след всичко, което обявихте, то е за приветствие, че искате ревизия на концесионните условия, но кажете кога ще се случи това. Не е достатъчен форматът.

Колегата Курумбашев Ви направи едно много добро предложение – станете инициатор на една комисия, в която включете и представители на обществото, неправителствения сектор, представители на ЮНЕСКО.

Знаете, че Европейската комисия е сезирана за тревожната ситуация в Пирин. ЮНЕСКО предстои да прави проверка в Пирин, така че изпреварвайки това, дайте да направим необходимото, за да спасим Парк „Пирин” и да запазим тази изключително ценна природа.

Приключвам с това – един много тревожен сигнал. Колегите Десислава Танева и Стоян Гюзелев от ГЕРБ са включили в Преходните и заключителни разпоредби на Проектозакона за рибарството, който предстои да влезе в парламента, предложение ски пистите да се строят и без приети областни планове за горите. Такъв прецедент не е имало, така че аз очаквам, госпожо министър, Вие да се произнесете, да се включите и да предотвратите такава възможност. Благодаря Ви.

Това, коте мога да направя като малък коментар, че по всичко личи, че намеренията и подбудите на двамата народни представители не са съвсем еднопосочни. От една страна те изразяват тревога, но от друга говоря за руини на Витоша и за позиция (положителна) за развитието на ски зоната на Алеко. Поне аз това прозирам от думите и увъртанията. За министъра какво за говорим, хем така, хем така. „Има нарушения”, „има политическа воля”, но и „другата страна” да каже „какво правим”

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ