сряда, 18 октомври 2017 г.

Съдът в Благоевград призна за виновни служителите на Юлен АД Банско за смъртта на скиор - текст на съдебното решение

Грижата за клиента - първа грижа на ЮЛЕН
Така или иначе наказателната отговорност е лична и за това го отнасят немарливите служители, но кой ще потърси отговорност от фирмата!?!?!

http://pirinsko.com/sydyt-v-blagoevgrad-prizna-za-vinovni-slujitelite-na-ski---pista-v-bansko-g-popopov-i-l-durchov-za-smyrtta-na-skior-37271.html

18 октомври 2017 | 15:55
 
Окръжен съд – Благоевград призна за виновни служителите на ски писта – Георги Попов - Тумбе и Любен Дурчов - Гъри за немарливо изпълнение на служебни задължения, довело до смъртта на скиор – престъпление по чл. 123, ал. 1, пр. 2 от Наказателния кодекс.
Към февруари 2014 г. двамата подсъдими били служители в „Юлен“ АД – дружество с предоставена концесия върху територията в Национален парк „Пирин“ за изграждане на „Ски – зона с център гр. Банско“.
На територията му била изградена система за изкуствен сняг, като в зоната на ски писта „Балканиада“, отляво по посоката на движение на скиорите, били разположени четири съоръжения за изкуствен сняг.
Попов заемал длъжността „Ръководител звено поддръжка и безопасност на пистите в „Юлен“ АД, а Дурчов – „Отговорник ски патрул“. Съгласно вътрешната организация за работа на дружеството, с длъжностни характеристики, им било вменено задължение да следят за обезопасяването на ски пистите.
Всяка сутрин те следвало да проверяват тяхното състояние, както и наличието на знаци и табели на определените за целта места. При необходимост те трябвало да поставят допълнително обезопасителни мрежи, дюшеци, колове или знаци, вследствие на възникнали нови обстоятелства.
На 02.02.2014 г. Попов и Дурчов били на работа. Въпросното оръдие за сняг не било обезопасено и в съответствие с изискванията за експлоатация и поддръжка.
Въпреки това, обвиняемите не спазили задълженията им по длъжностните характеристики и действащата нормативна уредба – ПМС от 2005 г. за тази категория писти. Двамата не предприели каквито и да било действия, с които да не допуснат застрашаване на здравето на служителите и скиорите.
Около 10 ч. по ски писта „Балканиада“ се спускал А.А., който приближавайки необезопасеното оръдие за сняг, се отклонил вляво и пропаднал в изровена част от снега около него. В резултат на това скиорът си ударил главата и гърба, вследствие на което получил черепно-мозъчна травма, съчетана с гръдна такава. Въпреки оказаната му медицинска помощ, пострадалият А.А. починал.
Според заключението на съдебно-медицинската експертиза, смъртта е настъпила бързо и е била неизбежна, предвид травматичните увреждания на мозъка и кръвозагубата, които се дължат на удари на тялото върху неподвижен твърд, тъп предмет.
Изготвената на досъдебното производство тройна техническа експертиза сочи, че машината за изкуствен сняг се намирала в зоната на ски пистата и в близост до метален стълб на седалковия лифт. Това е място, граничещо със самата ски писта и само по себе си е опасно за спускащите се скиори и сноубордисти.
Според експертите, тази ситуация изисква задължително мястото (оръдието) да бъде обезопасено с мрежи и дюшеци. Използването на тези средства предпазва каращите в съответната зона, като ги предупреждава и не позволява преминаването им в непосредствена близост до нея, като дори в случай на удар, значително намаляват последствията от него.
Съоръжението за изкуствен сняг е следвало да бъде покрито с предпазни дюшеци, които да започват от снега и да бъдат на височина – приблизително на човешки ръст. В зависимост от посоката на движение на скиорите над съответното препятствие, на достатъчно разстояние e трябвало да бъде поставена и предпазна мрежа, която допълнително да подсигури и навреме да пренасочва идващите скиори.
Поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, довело до смъртта на скиор, подсъдимите Попов и Дурчов са осъдени на по една година „лишаване от свобода“ с изпитателен тригодишен срок.
Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Софийския апелативен съд.
 

Присъда № 5207

към дело: 20171200200265
Дата: 16/10/2017 г.
Председател:Атанас Маскръчки
Членове:
Съдебни заседатели:Валери Миленков, Бисер Стойчев
Съдържание

въз основа на закона и доказателствата съдът

П Р И С Ъ Д И :

ПРИЗНАВА подсъдимия Г. И. П. – [дата на раждане] в [населено място], жител и живущ в същия град, ул.“Сл.“ № ., българин, български гражданин, със средно образование, женен, неосъждан, ЕГН [ЕГН], за ВИНОВЕН в това, че на 02.02.2014 г. на ски писта № . /Б./ в ски зона Б., в качеството си на „Ръководител звено поддръжка и безопасност на пистите“ в [фирма] - Б., при условията на независимо съпричиняване с Л. Г. Д. от [населено място] - „Отговорник ски патрул“ в [фирма] - Б. причинил смъртта на А. С. А. от [населено място], поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, изразяващо се в:
- немарливо изпълнение на минималните задължителни изисквания за обезопасеност на ски пистите, съгласно чл.1, ал.2, вр. ал.1, т.2 от Наредба за категоризиране на ски пистите (приета с ПМС № 30/28.02.2005 г., в сила от 15.03.2005 г.), а именно: раздел І –ви на приложение № 1 към Наредбата, на част І (сложност на ски пистата и достъп до планинския участък), т.1 (сложност на ски пистата), т.1.5 (опасни места) - допускат се по изключение и задължително се обезопасяват опасни места на ски писта от категория „червена“ ; част ІІ (изисквания за обезопасеност), т.11 (осигуряване на оградни мрежи, дюшеци и колове), т.11.3 (участъци от пистата, в които съществува опасности от излизане извън пистата) и т.11.5 (за затваряне на опасни участъци от пистата);
- немарливо изпълнение на задълженията съгласно длъжностната си характеристика да следи за спазване на правилата за БЗУТ от служителите в отдел „ПП“, от служителите на длъжност ски патрул и шофьори на спец. техника, да следи и отговаря за доброто състояние и обезопасяването на пистите през зимата, да следи за спазването на инструкции за безопасна работа с машините и съоръженията;
- немарливо изпълнение на мерките за безопасност в т.2.2.15 от ръководство за експлоатация и поддръжка (технически паспорт) на машина за сняг тип „Ланзе“, марка и модел „Technoalpin snow expеrts“, модел „А“, със сериен № LA[ЕИК], а именно: след като оръдието за сняг е на открито (на пистата) да е защитено с подходящи предпазни платна и оградено с мрежа/ограда за ски писта, като не е обезопасил намиращото се в зоната на ски писта „Б.“ 4 оръдие за тип „ Ланзе“ марка и модел „Technoalpin snow expеrts“, модел „А“, със сериен № LA[ЕИК] с оградни мрежи и предпазни дюшеци – престъпление по чл.123 ал.1 пр.2 НК.
На основание чл.123, ал.1 от НК във вр. с чл.54 от НК НАЛАГА на подсъдимия Г. И. П. наказание „Лишаване от свобода” за срок от 1 /една/ година.
На основание чл.66, ал.1 от НК отлага изтърпяването на така наложеното наказание “Лишаване от свобода” за срок от 3 /три/ години от влизане на присъдата в сила.

ПРИЗНАВА подсъдимия Л. Г. Д. – [дата на раждане] в [населено място], жител и живущ в същия град, ул.“Г.Б.“ № ., българин, български гражданин, със средно образование, разведен, неосъждан, ЕГН [ЕГН], за ВИНОВЕН в това, че на 02.02.2014 г. на ски писта № . /Б./ в ски зона Б., в качеството си на „Отговорник ски патрул“ в [фирма] - Б., при условията на независимо съпричиняване с Г. И. П. от [населено място] - „Ръководител звено поддръжка и безопасност на пистите “ в [фирма] - Б. причинил смъртта на А. С. А. от [населено място], поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност, изразяващо се в:
- немарливо изпълнение на минималните задължителни изисквания за обезопасеност на ски пистите, съгласно чл.1, ал.2, вр. ал.1, т.2 от Наредба за категоризиране на ски пистите (приета с ПМС № 30/28.02.2005 г., в сила от 15.03.2005 г.), а именно: раздел І –ви на приложение № 1 към Наредбата, на част І (сложност на ски пистата и достъп до планинския участък), т.1 (сложност на ски пистата), т.1.5 (опасни места) - допускат се по изключение и задължително се обезопасяват опасни места на ски писта от категория „червена“ ; част ІІ (изисквания за обезопасеност), т.11 (осигуряване на оградни мрежи, дюшеци и колове), т.11.3 (участъци от пистата, в които съществува опасности от излизане извън пистата) и т.11.5 (за затваряне на опасни участъци от пистата);
- немарливо изпълнение на задълженията съгласно длъжностната си характеристика да следи за обезопасяване на пистите и всички обслужващи ги съоръжения, да поставя обезопасителни и предпазни мрежи по ски пистите, да обезопасява с дюшеци стълбове и оръдия за сняг;
- немарливо изпълнение на мерките за безопасност в т.2.2.15 от ръководство за експлоатация и поддръжка (технически паспорт) на машина за сняг тип „Ланзе“, марка и модел „Technoalpin snow expеrts“, модел „А“, със сериен № LA[ЕИК], а именно: след като оръдието за сняг е на открито (на пистата) да е защитено с подходящи предпазни платна и оградено с мрежа/ограда за ски писта,
като не е обезопасил намиращото се в зоната на ски писта „Б.“ 4 оръдие за тип „ Ланзе“ марка и модел „Technoalpin snow expеrts“, модел „А“, със сериен № LA[ЕИК] с оградни мрежи и предпазни дюшеци – престъпление по чл.123 ал.1 пр.2 НК.

На основание чл.123, ал.1 от НК във вр. с чл.54 от НК НАЛАГА на подсъдимия Л. Г. Д. наказание „Лишаване от свобода” за срок от 1 /една/ година.
На основание чл.66, ал.1 от НК отлага изтърпяването на така наложеното наказание “Лишаване от свобода” за срок от 3 /три/ години от влизане на присъдата в сила.

ОСЪЖДА подсъдимите Г. И. П. и Л. Г. Д. солидарно да заплатят по сметка на ОД на МВР - Б. сумата от 2840 (две хиляди осемстотин и четиридесет) лева разноски на досъдебното производство, както и сумата от 486 /четиристотин осемдесет и шест/ лева разноски по делото и по 5 (пет) лева за издаване на изпълнителен лист по сметка на БлОС.

Присъдата подлежи на обжалване и протестиране пред САС в 15-дневен срок от днес.

Председател : Съд. заседатели: 1.


2.

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ