вторник, 8 август 2017 г.

Виновните да платят сметката за „Калиакра“, настояват природозащитници


> Виновните да платят сметката за „Калиакра"
>  
> Не бива да страдат нито българската природа, нито икономическото развитие на Добруджа
>
> София, 8 август 2017 г. – Коалиция от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България" настоява виновните за създалата се ситуация в Калиакра да понесат отговорността.
>  
> Категорично се противопоставяме на опита нарушителите, заради които България бе осъдена от Съда на Европейския съюз, да бъдат прикрити, като проблемите се прехвърлят от здравата глава на болната. За да се защитят няколко проекта, изградени в нарушения на законодателството, се направи опит да се настрои обществеността срещу учените от БАН, а и срещу европейската екологична мрежа и правилата на Общността. Напълно невярно е, че опазването на природата пречи на икономическото развитие на Крайморска Добруджа. Напротив, просперитетът на района се обуславя от уникалните му природни дадености.
>  
> За да се избегне повтаряне на тази непрятна ситуация в 340 други случая, природозащитниците се обединиха около 18 съвсем конкретни искания, които представиха във вторник на срещата при премиера Бойко Борисов.
>  
> Сред тези искания са придържане към европейските политики за опазване на околната среда и към седемте досегашни решения на Министерски съвет относно мрежата Натура 2000.
>  
> Необходимо е Министерството на околната среда и водите да се извини на учените от Българската академия на науките, които бяха оклеветени и нападани заради грешки в комуникацията, излязла от самото министерство.
>  
> Трябва да бъдат премахнати инвестиционните проекти, довели да осъждане на България, а фирмите получилидържавна помощ под формата на субсидирани цени да я възстановят.
>  
> С цел предотвратяване на нови наказателни процедури и решения на съда огледални на Решение на Съда от 14 януари 2016 г. МОСВ ускори процеса по разглеждане на предложенията за създаване на защитени зони за попълване на непълнотите установени от биогеографските семинари и допълването на територията на Защитена зона Рила съгласно границите на ОВМ[1].
>  
>  
> Нещо повече, държавата трябва да потърси правата си и да поиска обезщетения от експерти и служители, които не са изпълнили задълженията си и са изготвили и одобрили доклади за оценка на въздействието върху околната среда, заради които България е осъдена от Съда на Европейския съюз.
>
>  
> ________________________________
> [1] : „Орнитологично важно място – територия с международна значимост за опазване наптиците, описана по стандартна международна методика на БърдЛайф Интернешънъл (§1, „Орнитологично важно място – територия с международна значимост за опазване наптиците, описана по стандартна международна методика на БърдЛайф Интернешънъл (§1т.28 от Закона за биологичното разнообразие); съгласно чл.3, ал.2 на ЗБР те се включват с приоритет в Националната екологична мрежа."
>  
> Пълен списък на исканията, около които се обедини Коалиция „За да остане природа в България", и които бяха връчени на срещата при Министър-председателя:
>  
> За да се избегне повторение на тази ситуация, чието разрешаване изисква огромни ресурси и вреди на интересите на държавата, Министерството на околната среда и водите трябва да ускори процеса по издаване на заповеди за обявяване на всички необявени 225 зони по Натура 2000 с ясни режими по отношение на застрояването, които да допълнят обявените за 10 години 127 заповеди и до 2019 да имаме реално изградена национална екологична мрежа. 
> Всички заинтересовани страни  декларираме, че България се придържа към европейските политики за опазване на природата и биологичното разнообразие потвърдени и от приетият от тази година от всички органи за съюза Плана за действие за природата , хората и икономиката . Всички анти-европейски твърдения как  българската природа и европейската екологична мрежа Натура 2000 са "бомби" и "спират развитието" ще останат в миналото.
> Всички заинтересовани се обединяваме и потвърждаваме всички досегашни седем решения за създаване и развитие на мрежата Натура 2000 в България на Министерски съвет  (№122/02.03.2007 г., № 661/16.10.2007 г. и № 802/04.12.2007 г., № 811/16.11.2010 г. и № 335/26.05.2011 г., № 660/01.11.2013 г. и № 678/07.11.2013 г.), изготвени на основата на предложения от  държавни органи, научни и обществени организации събрани в периода 2002 – 2006 година, които са анализирани,  верифицирани  и допълнени от БАН в два възложени от МОСВ задачи през 2007 и 2010 г., приети от Националния съвет за биологично разнообразие и впоследствие потвърдени от ETCNC и ЕК и включени в решенията на комисията от биогеографските семинари.
> МОСВ  да се извини на учените от БАН, че допусна в изпълнение на негова заповед същите да бъдат малтретирани, нападани и  оклеветени незаслужено  заради грешките в прессъобщенията на МОСВ.
> Заповедите за обявяване на защитени зони са ключов документ , както за управлението, така и за финансирането на Натура 2000 поради което МОСВ ще ускори процеса за издаване на заповед за обявяване на защитена зона "Комплекс Калиакра" с ясни режими и зониране. Само и единствено след като има  издадени заповеди за трите защитени зони може да се премине към приемане на интегрираният им план за управление.
> С цел предотвратяване на нови наказателни процедури и решения на съда огледални на Решение на Съда (трети състав) от 14 януари 2016 г. МОСВ ще интензифицира процеса по разглеждане на предложенията за създаване на защитени зони за попълване на непълнотите установени от биогеографските семинари и допълването на територията на Защитена зона Рила съгласно границите на ОВМ.
> С цел предотвратяване на нови наказателни процедури и в изпълнение на установеното от Решение на Съда (трети състав) от 14 януари 2016 г. липса на методика за оценка на кумулативните ефекти, МОСВ ще ускори процеса по издаване на методика за оценка на кумулативния ефект.
> С цел намаляване на скритите интереси от разпоредбите на Интегрираният план за управление МС ще предприеме бързи стъпки за възстановяване на незаконната държавна помощ вследствие заменки на гори съгласно РЕШЕНИЕ НА КОМИСИЯТА от 5.09.2014 година   ОТНОСНО СХЕМА ЗА ПОМОЩ  № SA.26212 (2011/C) (ex 2011/NN — ex CP 176/A/08) и SA.26217 (2011/C) (ex 2011/NN — ex CP 176/B/08)  приведена в действие от Република България при замените на горска земя 
> МОСВ и МЗХ да развият подзаконовата нормативна база с цел промяната на НТП в защитените зони да подлежи на преценка необходимостта от ОС за трайно затревените площи.
> МЗХ и МРРБ да предложат промени в  актовете свързани със ЗУТ, З0ЗЗ и ЗСПЗЗ ,  които да гарантират връщане обратно като земеделски земи на имотите с променено предназначение з а които 6 години по-късно не е почнало строителство  или имотите за които ОУП не са потвърдили предназначението им за застрояване.
> Всички понто-сарматски степи, които от пасища са направени на орна земя или вкарани в регулация в срок от 3 месеца да бъдат декларирани като пасища и включени в слоя за постоянно затревени площи.
> МОСВ да ускори процеса по издаване на заповеди за обявяване на всички необявени 225 зони зони с ясни режими по отношение на застрояването, които да допълнят обявените за 10 години 127 заповеди и до 2019 да имаме реално изградена национална екологична мрежа. 
> Инвестиционните проекти, довели да осъждане на България, да се премахнат, а фирмите получили  държавна помощ под формата на субсидирани цени да я възстановят.
> МОСВ да се открие спешно процедурата по ОПОС за изкупуване на земи и обезщетяване на собственици физически лица постоянно регистрирани в общината, които не желаят да са в Натура 2000. Закупените земи да бъдат категоризирани като държавна публична собственост.
>  
>
>
> Допълнителна информация:
> В коалицията „За да остане природа в България" членуват Асоциация на парковете в България, Българската асоциация за алтернативен туризъм, Българското дружество за защита на птиците, Българското дружество по фитоценология – 2001, Българска федерация по катерене и алпинизъм, Българска федерация по спелеология, Българската фондация "Биоразнообразие", Екологично сдружение „За Земята", Информационния и учебен център по екология, Народно читалище „Бъдеще Сега", Сдружение "Агролинк", Сдружение „Байкария", Сдружение „Белият бряг", Сдружение за дива природа – БАЛКАНИ, Сдружение „Природа назаем", СНЦ "Зелени Балкани", Сдружение „Природен Фонд", клуб UNECO към Студентски съвет на СУ „Св. Кл. Охридски", Софийско гражданско сдружение „Щастливеца", гражданска група „Да спасим Иракли", „Граждани за Рила" и WWF Дунавско–Карпатска програма България. Коалицията е подкрепена от още над 50 организации, групи и инициативи. http://forthenature.org

> Copyright © 2017 WWF България, Всички права запазени.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ