понеделник, 24 юли 2017 г.

Протест на риболовците: „Язовир Яденица??? Не искаме още един „Цанков камък” на шията ни!”

Протест на риболовците: „Язовир Яденица??? Не искаме още един „Цанков камък" на шията ни!"

НЕК готви далавера „Цанков камък" II -  язовир „Яденица" в Рила планина, а медувременно пресуши вече два пъти река Въча под Цанков камък и всичката риба в реката измря.

 

Сдружението на пъстървовите риболовци „Балканка" организира на 25 юли 2017 /вторник/, от 8.00 до 9.30 ч. пред сградата на Министерството на околната среда и водите на бул. „Мария Луиза" №22,  протест против изтребването на пъстървата в река Въча, заради язовир „Цанков камък", и против допускането следващата подобна далавера с язовир „Яденица".

 

Скандалният язовир „Цанков камък" не само коства на всички ни милиард, но е и причина за унищожението на популацията от пъстърва по река Въча, недоволстват въдичарите.  Течащият като решето заради карстовите скали язовир е пресушен от НЕК, за поредното търсене откъде изтича водата, въпреки бетониране на леглото му.  Язовирът се изпуска с прекъсвания, като в коритото на реката под него ту тече бясна вода, ту е сухо като барут.

 

При първото спиране на водата преди две седмици тонове риба останаха на сухо и измряха, за да бъдат отнесени при последвалото ново изпускане. В края на миналата седмица НЕК отново пресуши реката, като този път рибари заснеха бедствието.  МОСВ беше информирано още първия път и не направи абсолютно НИЩО!

 

Потресаващите кадри, може да видите тук: http://dams.reki.bg/0497-dam/2017-07-15.  На същия участък под язовирната стена се провеждат републиканските първенства по риболов на пъстърва и мястото е зарибено с пари на въдичари и със средства от Българската федерация по риболовни спортове.

 

Без да обелват и дума за престъпното начинание да се построи язовир, който тече, от НЕК се оправдават с поредния ремонт и продължават да наливат пари в безумната гордост на съвременната българска хидротехника, унищожаващо балканска пъстърва.

 

Риболовците излизат и против повтарянето на далаверата „Цанков камък", този път в Рила планина.  На заседание в МОСВ на 25 юли се очаква да одобрят скандалния доклад по ОВОС за проектирания яз. „Яденица", който напълно ще съсипе едноименната река.  Под благовидния предлог за увеличаване на капацитета на ПАВЕЦ „Белмекен", управляващите готвят страшна далавера, точно повтаряща престъплението „Цанков камък"!

 

„Яденица" ще бъде построен в геоложки условия, по лоши от карста на Въча.  Множеството разломи, тектонски нарушения и пукнатини в ложето на язовира гарантират, че и той ще глътне стотици милиони за бетонирането на цялото му корито, а бездънната далавера на „ремонтни" запълвания ще продължава с години.  За пъстървата, за съществуващата защитена зона от Натура 2000 „Яденица" или за нарочно необявената зона от Натура 2000 „Рила Буфер", които ще бъдат унищожени, както и за опазването на природата, никой не мисли. Още по-малко се мисли за средствата на данъкоплатците, които ще се изхарчат безумно.

 

Съвременната българска хидротехническа мисъл явно се е съюзила в умисъл да загроби чрез ново епохално източване на държавни и европейски средства няколкостотин милиона досущ като баш хидролога на републиката.  Проктът за яз. „Яденица" е чудовищно неефективен: стената на язовира ще е с обем 2.5 млн. м3, а ще завирява едва 9.2 млн. м3.  От тях ще се ползва едва половината.  Отношението на полезен обем вода, към обем на стената и към мъртъв обем, определя язовира като най-глупавият в света!

 

Не стига това, но язовир „Яденица" ще се строи в опасна сеизмична зона.  Яденишкият разлом, широк около 30 /трийсет/ метра, минава по ръба на язовира до стената. При такива условия нормите за проектиране на съоръжения ЗАБРАНЯВАТ строителството на язовири, заради рисковете за населените места по течението!

 

Протестът ще е пред МОСВ, защото по цитираните проблеми и по много други, риболовците от Балканка са внесли в МОСВ възражение, като резюме на най-важните проблеми, може да прочетет тук http://dams.reki.bg/uploads/Docs/Files/2017_07_23_Yadenitsa_RESUME.pdf.

 

Описаните проблеми обаче, няма да попречат на Висшия Експертен Екологичен Съвет на МОСВ да одобри докладите за поредното престъпление. Защото ще има достатъчно пари за проектанти, консултанти, експерти, проучватели, строители, доставчици и т.н.  

 

Припомняме предходно безумие в Рила - деривация „Джерман-Скакавица". За да се докаже нуждата от нея, София бе оставена на воден режим от кмет - професор в Хидротехнически факултет на УАСГ.  Без да са събрали и една капка вода, днес водохващанията на деривацията се разпадат!

 

Сдружение Балканка се надява и прокуратурата да се задейства по двата случая, както и по случая с каскадата „Джерман-Скакавица". Да се види кой ги е проектирал, кой им е писал докладите по ОВОС, кой ги е одобрил и пр., и да им се потърси отговорност на тия мошеници!

 

Ако на дадено място у нас при социализма не е бил построен язовир, има важни причини за това! Сега НЕК ги търси при „Цанков камък" и не може да ги намери, защото там ще продължи да тече.

 

А Язовир Яденица е много по-глупав, ще тече по същия начин, но е и много по-опасен от гледна точка на сеизмичния риск!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ