вторник, 7 март 2017 г.

Година след инцидента на Симеоновския лифт още няма виновни и наказани

Тогава петгодишно дете падна от кабинката от осемметрова височина
07.03.2017 11:02

Повече от година няма наказани за инцидента на Витоша, в който 5-годишно момченце падна от кабинка на Симеоновския лифт. Тогава по чудо детето се размина без наранявания.
По случая е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Все още няма събрани доказателства кой е виновен, каза бащата на пострадалото дете Любомир Станков в предаването „Тази сутрин“ по bTV.
Експертизата на злополучната кабинка е показала, че заключващият механизъм е напълно изправен.
Според държавата излиза, че едва ли не това не се е случило, каза Станков.
Той разказа, че се е запознал с делото преди месец. Станало ясно, че едната експертиза е направена чак декември. Станков е поискал нови експертизи, защото все някой трябва да е виновен и трябва да е ясно кой.
Детето е добре, но не иска да му напомнят за инцидента.
„В моя случай вариантите са три. Или осъждаме „Витоша ски“ и те ми се извиняват, много държа на публично извинение. Или ме осъждат и предполагам социалните идват да ми вземат децата, защото съм лош баща. Или излиза, че е фабричен дефект и започваме да съдим „Допел Майер“, но те ще си измият много бързо ръцете, че Симеоновският лифт отдавна е излязъл от експлоатация и пак ще се върнем при „Витоша ски“, каза Станков.
Според него при случая от неделя, когато дете падна от лифта в Боровец, виновни са „лифтаджиите, които дремят“.
Вижте повече във видеото:
От техническия надзор са съставили административен акт на концесионера на Симеоновския лифт, който в момента се обжалва.
„Историята е абсурдна. Искам си справедливостта, извинението. За мен година и един месец е твърде много, за да се съберат доказателства. Не знам дали се протака умишлено, или е толкова бавна и мудна самата система“, каза още Станков.
Съставеният акт е за нарушаване на безопасната експлоатация на съоръжението и е на стойност 500 лева, каза Нели Карипова, гл. директор на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).
Вижте повече във видеото:
                         “Аз много старателно разгледах едно видео в интернет, не знам дали вие сте го излъчили. Има една камера отзад, където се вижда самата долна станция и цялата ситуация, какво се случва. И колкото пъти да го гледам, стигаме до извода, в крайна сметка, поне аз стигам до извода, че там са виновни лифтаджиите". Това коментира в сутрешния блок на бТВ Любомир Станков по повод инцидента с осемгодишното момиченце, което в неделя падна от 4 метра височина от лифта в Боровец. Станков е баща на петгодишното момченце, което в края на яунари миналата година падна от кабинка на Симеоновския лифт и по чудо се размина без наранявания.

“Аз много старателно разгледах едно видео в интернет, не знам дали вие сте го излъчили. Има една камера отзад, където се вижда самата долна станция и  цялата ситуация, какво се случва. И колкото пъти да го гледам, стигаме до извода, в крайна сметка, поне аз стигам до извода, че там са виновни лифтаджиите. Има едни двама, които буквално дремят и не гледат какво се случва. Има един вътре, който е на копчето, който също не вижда какво се случва. От камерата се вижда как детето тръгва и то не е седнало както трябва на седалката. Аз съм се качвал много пъти на тези лифтове и знам на лифтаджиите каква им е работата. Те трябваше да спрат този лифт точно след първите два-три метра… Това им е работата. И на тези двамата дето седят там и си говорят”, категоричен е Любомир Станков.

“Първо това детенце се качва, то се качва с двама възрастни и още едно дете. Доколкото видях, другото детенце е по-малко и затова възрастните се концентрират да седне по-малкото дете. А този лифт не си намалява скоростта. Той е закачен перманентно на въжето и върти бързо, обикновено те удря през краката и ти сядаш. Ако си малко по настрани, не можеш да седнеш, защото облегалката е там. И това се случва според мен с момиченцето, което седи вдясно. И то тръгва закачено, увиснало, а след това минава още една седалка, още една седалка, и тези двамата, дето са там, на тях дори не им прави впечатление. То се вижда кога всъщност тримата лифтаджии, които са на работа, виждат, че има проблем: тази седалка минава първия стълб. А това не е малко време. Тези хора са там на работа”, обяснява Любомир Станков.
По повод акта, който ще бъде съставен заради инцидента на възрастния придружител на падналото осемгодишно дете от лифта в Боровец, Станков попита: “Защо пишат акт на възрастния човек? Вие тук логика виждате ли?… Не е бил достатъчно внимателен? Че той го държи това дете в продължение на 40-50 секунди, да не го изпусне, вероятно крещи. Вижда се другият как се е обърнал на камерата, крещи да спрат лифта. А онези долу двамата люпят семки. И пишат акт на човека, който държи детето”.                      

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ