сряда, 26 февруари 2014 г.

Ивайло Мутафчиев

Препечатвам с дребни изключения статията на сайта ДС БГ отнсно съдружника на Цеко Минев - Ивайло Мутафчиев.  
Статията е по повод разкриването на Мутафчиев като агент на Държавна Сигурност.  Това обстоятелство може да означава много неща.  По-скоро може да се направи обоснования извод, че предвид позициите на Мутафчиев, то по-скоро той е бил нещо като водещата фигура в тандема.  Разбира се и Минев, като син на зам. министър не е случайна фигура, но далеч по-прикрития и бягащ от светлините на прожектора е Мутафчиев.  Живеещият в Австрия банкер е уловен на единица снимки от нашата преса, живее почти инкогнито в непрестижен квартал, когато е в София и според слуховете може би понякога ревнува Минев, но явно иска да си остане в сянка.  Жив и здрав да е.

Един от собствениците на ПИБ, банкер в топ 10 на най-влиятелните хора в България, е агент на ДС
COMDOS - Решения
Написано от Държавна сигурност.com   
Петък, 21 Февруари 2014 18:23 

Ивайло Мутафчиев, един от собствениците на Първа инвестиционна банка (ПИБ), който заедно с другия си съдружник в кредитната институция Цеко Минев заемат 8-мо място в последната класацията на българското издание на списание „Форбс” за най-влиятелните хора в България, е сътрудничил на бившата Държавна сигурност.

Името му беше огласено вчера от комисията по досиетата при проверката на „Агробизнесбанк”, а днес за връзката му с ПИБ като съсобственик, съобщи „Медиапул”.
Според изнесената информация Ивайло Мутафчиев (1962) е вербуван от Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия през декември 1980 г. като агент под псевдонима „КАМЕН”. По това време той е навършил пълнолетие и срещу графата „професия” в картона му е записано студент.

Работил е за отдел 02 „Борба с идеологическата диверсия и друга подривна дейност сред младежта и спорта, българските и чуждестранни студенти” на Шесто управление.
През 1984 г. е предаден на Първо главно управление на ДС.

alt
Досието на Ивайло Мутафчиев е унищожено през 1990 г. Принадлежността му към ДС е установена с картон (на снимката) и регистрирането му в регистрационните дневници | Източник: comdos.
През февруари 1990 г., малко преди БКП да се преименува в БСП, досието му е унищожено по време на тайна операция, разпоредена от тогавашния министър на вътрешни работи в правителството на Луканов ген. Атанас Семерджиев.
Роденият в София Мутафчиев завършва „международни икономически отношения” във ВИИ „Карл Маркс” (днес УНСС) и още по времето на комунизма специализира на Запад.

Работил е като главен дилър в БНБ и е бил един от началниците на дилинг-офиса на банка „Биохим”, в който работи и бъдещият му съдружник Цеко Минев.

Ивайло Мутафчиев влиза в бизнеса през 1990 г., когато с Цеко Минев основават Първа финансова брокерска къща. Тя е регистрирана по Указ 56 за стопанската дейност през 1991 г. по Указ с 50 000 долара уставен капитал и седалището й е на адреса на Първа частна банка бул. „Стамболийски” 2а, чиито шефове Венцислав Йосифов и Валентин Моллов също са агенти на ДС. Първоначално капиталът се представлява от Ивайло Мутафчиев.

Той става съдружник или съучредител на редица други финансово-брокерски къщи (ФБК). В „Ралица” – Пловдив е съдружник с пловдивските брокери Христо Александров и Христо Данов. Името му се среща из документите на ФБК "Пловдив", ФБК "Ентроп"-София, ФБК "Габрок"- Перник.

Мутафчиев е сред учредителите на „Агробизнесбанк” и за известно време неин изпълнителен директор. Напуска я и заедно със съдружника си Цеко Минев  през 1993 г. учредяват Първа инвестиционна банка и влизат в съвета на директорите й.

ПИБ е една от петте най-големи банки в България и според собственото си представяне е най-динамично развиващата се банка у нас. В началото на тази година Ивайло Мутафчиев и Цеко Минев увеличиха дяловото си участие в нея до 85%.

Според журналиста Григор Лилов най-неизвестният факт около Ивайло Мутафчиев като собственик на банката ПИБ, на „Юлен“ и на „Витоша спорт“ е роднинството му с Тодор Живков, на когото се пада племенник. Отделно от това в книгата си „Най-богатите българи”, том 1, Лилов пише:

Освен в австрийското дружество „ЕПИК“ Мутафчиев и Минев имат участие в още едно западно дружество – „Сервфинанс САРЛ“ в Париж, „Надра“ – Украйна и др.”В грама на американския посланик (2005-2008) в България Джон Байърли, изтекла чрез „Уикилийкс”,  ПИБ е описана като банка с непрозрачни офшорни собственици, стъпила „с единия крак в легалния бизнес”, а с другия „в най-тъмните сфери на престъпния свят”.

Ето и една от малкото снимки на Мутафчиев. Ето и описание на снимката:
С парти за ограничен кръг приятели ръководството на хотел „Кемпински Гранд Арена” в Банско отпразнува снощи втори рожден ден.  На специална церемония новият мениджър на хотела Андреа Мюге получи символичния ключ от досегашния мениджър Константин Цойке. Сред гостите се откроиха Димитър Цонев, Екатерина Генова, Жени Живкова.
Ивайло Мутафчиев (вляво) и Цеко Минев, съсобственици на хотела

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ