сряда, 12 септември 2012 г.

Проблеми при търг за продажба на държавни земи


Проблеми при Трети национален търг за продажба на държавни земи, чрез поименни компенсационни бонове.


·         Държавата продава 10% от от държавните земеделски земи или 154 хил. декара.  Това става с компенсаторни инструменти и явно приближени са знаели за този търг предварително, когято са изкупили тези ценни книжа десетки пъти под стойността им.

·         Този търг противоречи и на принципите на комасацията, тъй като се продават масиви, а не откъслечни парчета държавна земя.  Продават се значителни масиви, като например до 18% от землището на с. Шишенци, големи части от землища та н Клисура, Балчик и тн.  Тоест продава се комасирана земя, вместо обособени имоти по 2-3 декара, които трудно се управляват.

·         Целта на търга, според Министъра, е да се продадат обработваеми земи.  Обаче 60% са пасища. 

·         Продават се 154 000 декара. 60% от тях (93 000 декара) са ливади, пасища и мери (имоти като връх Миджур, южните склонове на Ком, връх Богдан, високите части на Осогово и цялата южна периферия на НП Централен Балкан).  Тоест продава се ключова държавна собственост във високите части на българските планини.

·         Ориентировъчно можем да очакваме общо около 50 000 декара да са в НАТУРА 2000.

·         Други имоти пък са по границите на защитени територии като Резерватите Чупрене, Богдан, Сажденик, Атанасовско езеро или Националните паркове Пирин, Рила (влизащи в неодобрената Рила Буфер) и Централен Балкан. Продават се част от емблематичните ландшафти на България.

·         До момента не е постигнато нищо повече от отпадане от търга на имоти включени в защитени територии. Тези имоти така или иначе не подлежат на продажба и тяхното включване в търга е незаконосъобразно.

·         Твърди се, че са включени толкова много пасища, защото се цели да се подпомогнат животновъдите.  Реално това не е така, тъй като те могат в момента да наемат 1 декар пасище за 6 лева за година (средната цена).  Следователно надали ще са готови да платят 200 лева, за да ги купят (това са разходи за ползване за 40 години).

·         От всичко следва ясно, че ако някой ги купи, той няма да ги използва за пасища или ливади, а за строежи на ветрогенератори, фотоволтаици, ловни стопанства, хотели, ски курорти или нещо друго неземеделско (много от обявените земи са атрактивни с тази цел).

·         Дали е целесъобразна подобна продажба?

·         Казусът със земите около връх Миджур:

- два  месеца преди продажбата на този масив, той е бил предложен за отдаване под наем за пет години. (11 от 16-те имота в землището на Горни Лом, обявени за продажба).  Търгът за наема е спечелен от физическото лице Емил Цеков Петров (най-вероятно подставено лице, действащо не в свой интерес, което работи в “Дунавски Драгажен Флот – Дуним”) е предложил годишен наем от 100 лева за декар или близо 127 хил. лева за всички имоти.  Впоследствие се отказва от сделката.

- Излиза, че заявеното намерение да се продава държавна земя, защото никой не иска да я наеме е напълно лъжовно, освен че е и вътрешно противоречиво – държавата не е рентиер.

- Явно управлението във ведомството на Мирослав Найденов е от типа: „едната ръка не знае що прави другата“.

- Другият извод е, че наемната цена на този масив е по-висока от продажната, коте също е абсурдно.  Реално обаче не можем да сме сигурни дали тази цена е пазарна или има скрити интереси като ветрогенератори.

- По-голямата част от земите под Миджур са всъщност зони от Натура 2000.

- Малко хора знаят, че между 1905 и 1940г. Българската държава е изкупувала именно тези земи, които сега се разпродават.  Явно преди сто години, въпреки по-лошото икономическо състояние, нашите управници са съзнавали обществения интерес.

·         Документи за търга във Видинско пък се подават до 29 септември. На 11 октомври ще бъдат обявени победителите.
·          
·         - Ще бъде ли разследвана злоупотребата в областната дирекция “Земеделие” във Видин с която първо са отдадени под наем 1200 дка земи на Емил Петров за 5 г. за общата сума от 600 хил. лв., а 20 дни по-късно същата дирекция обявява същите земи за продан.
·          
·         Защо не са публични имотите?  Явно дори самото министерство трудно идентифицира точното местонахождение на имотите, щом не знае че много от тях са в Натура 2000, а други в защитени територии.  Излиза, че търгът е само за „посветени“, които имат вътрешна информация и разполагат с данни от картата за възстановяване на собствеността
·          
·         Министърът е поел ангажимент да извади земи от търг.  Но реално отново излъга, защото извади само такива земи, които така или иначе са били вкарани в списъка незаконосъобразно (при това не всички, а само около 130 дк.).
·          
·         Част от продаваните имоти са по границите на защитени територии като Резерватите Чупрене, Богдан, Сажденик, Атанасовско езеро или Националните паркове Пирин, Рила и Централен Балкан. С други думи продават се част от емблематичните ландшафти на България.
·          
·         Явно е, че ако някой ги купи, той няма да ги използва за пасища или ливади, а за строежи на ветрогенератори, фотоволтаици, ловни стопанства, хотели, ски курорти или нещо друго. В този смисъл ние българите ще загубим тези ландшафти.
·          
·         Горите от Освобождението насам винаги са били заложник на неразумното и корумпирано управление в общините и държавата.
·          
·         Вместо да отпаднат от търга всичките 7811 декара край Миджур , ще отпаднат само 135 декара. Но дори този акт на Министъра е незаконосъобразен, защото е станал с подмяна на списъка, а не с нарочна заповед.


Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ