събота, 7 ноември 2009 г.

За един правилен спорт

Както често съм имал възможност да ви информирам Българската федерация по ски (БФСки) „прави всичко възможно за развитието на ски спорта в България”. Не стига това, ми го прави и „правилно”. Именно, за да онагледя колко тези твърлдения са истина, се поразрових из форума на официоза на федерацията – www.ski.bg. Мненията там са наистина интересни и много от тях изключително компетентно разкриват безхаберието и лъже-загрижеността на тези хора за реалното развитие на ски спорта. Ясно е, че Цеко и Ко ги интересуват само големите пари и властта, да развиват лайф-стайла, а не да дадат шанс на хората да спортуват, но това съм го писал много пъти.

Представям ви темата „На къде отива българският ски спорт?????” с известни съкращения:

Тази сутрин ( 29-04-2009) в предаването Здравей България на Нова Телевизия съобщиха, че освобождават от мъжкия национален отбор по ски алпийски Стефан Георгиев, Деян Тодоров и Михаил Седянков - та питам се аз, като освобождавате тези момчета уважаеми г-н Минев, какви резултати очаквате да имате за напред? Дали така наречените ви "млади надежди" въобще ще могат да постигнат част от успехите на тези мъже?
Моля отговорете ми какво е Вашето основание да ги освободите от националният отбор? И защо за тях дълги години никой не направи дори една PR акция
, а сега само се чудите как да изкарате на светло момчета, които не могат да покажат сносен резултат?
Вътре в себе си аз зная отговора на въпроса "На къде върви българският ски спорт" - но по-важното е какво възнамерявате да направите Вие по случая. И искренно се надявам да не продължавате в същия дух!
Да.....защо извадиха най-добрите трима алпийци от отбора!? И на кого ще разчитат? За Ванкувър имаме две квоти при мъжете и по всяка вероятност ще останат две (само ако Килиан Албрехт влезе в първите 30 в ранглистата на слалом ще вземем 3-та квота, но това едва ли ще стане......). Това означава, че Килиан Албрехт ще кара слалом и ще пуснат Георги Георгиев на слалом и може на комбинация. Само че това което показа Георги Георгиев на световното, а и през целия сезон не е никак добро - та той завършва само 1 от 10 старта !? .... Разбирам, че Тодоров и Седянков, а и Георгиев няма да направят чудеса, но поне ще ни представят достойно във Ванкувър, а и можеше да ни представят успешно ако ги бяха пускали на стартове за Европейската и Световната купа през последните сезони, но това, разбира се не се случи. Не би трябвало на олимпиадата, освен Килиан, да пратим скиор или скиори, които са 5-6 по сила в България. Какво като Тодоров и Седянков са били по-възрастни - по-добри ли са от Георги Георгиев и другите млади надежди? Ами според резулатите са по-добри! А и да видим какво направиха Манолов, Чонгаров и Георги Георгиев на световното във Франция? Ами, май не успяха просто да завършат, не успяха да стигнат финала след като през цялото време се мъчиха по пистата! И още от сега залагам че състава за Ванкувър ще е : слалом ( Албрехт, Георги Георгиев) комбинация (Георги Георгиев) и Мария Киркова(може да кара и вскички дисциплини).
no_remorse допълва:

На Стефан за повече от 10 години никой не е успял да му вземе Купа България. Дори без някакви призови класирания на световни купи и олимпиади се е доказвал в много FIS стартове и винаги е бил №1 в България. Той е огромна летва и мерило за всички останали. Ако някой от младежите иска да постигне успехи, първо трябваше да се справи със Стефан и останалите извадени мъже от отбора. Как човек да постигне успехи на световна купа, като още не е успял да прескочи летвата на родна земя?! Въпреки че на Стефан Георгиев от години му говорят зад гърба, че е бита карта, никой не успя да го измести от върха в България. Поне ще си тръгне като най-добрия, ако не друго, но все пак дано продължат да карат за себе си и той и другите извадени от отбора, които също заслужаваха още подкрепа.
Това е скандално защо вадят най-добрия български алпиец от отбора, а оставят 4 г. по-възрастния чужденец и то точно преди олимпиадата. Подмладяване се прави след голям форум. Тези млади надежди така и не можаха да победят Стефчо на пистата и сега стават оръжие в ръцете на ...

Представилият се за професионален скиор skier_pro пише:
„ ... Аз също не съм съгласен с тяхното отстраняване:
първо защото вече влизаме в олимпийски период
второ тези хора са полагали усилия, за да могат да вземат квота за Олимпиадата през тези 3 години ако толкова са искали да ги махнат поне да беше станало след олимпиадата, въпреки че това отново е голяма грешка защото по младите гоним тях все пак...
... Проблемът на БФСки е, че половината от хората, които са там просто не знаят даже как се кара ски правилно, да не говорим че никога не са слагали номер на гърдите си! И за това се взимат такива решения...”
Да.....и нещо друго ми се иска да засегна, което пак е в ущърб на нашата федерация....добре, организираха световна купа.....обаче защо толкова се стремят да се харесат на международната федерация по ски, която през последната година сътвори куп глупости - два примера - скиорите след 30-то място да не стартират във втория манш на световните първенства и второ, отряза квотите за Олимпийските игри на държавите от средна величина като България, Русия, Япония, Полша, Сърбия и др.
...
Когато разни африканци, мексиканци, белгийският отбор и други изказаха своят протест, не чух от нашата федерация и главно президента й да кажат че не са доволни и не са съгласни. Ама нали им предстоеше да организират Световна купа.....!?!
Второ и по важно......от ФИС отрязаха квотите на държавите от средно ниво за олимпиадата. Защо стана това? Ами защото от МОК поискаха да се намалят състезателите на олимпиадата от една страна, и, от друга, искаха да знаят предварително точният брой на скиорите, които ще карат на олимпийските игри във Ванкувър. Всъщност това е мотивът на нашата федерация да извади Стефан, Деян Тодоров и Седянков, тъй като не просто ни изрязаха квотите, а направо ни ги отнеха по най-грубия начин. Не може в началото на олимпийския цикъл да обявиш една система за квотите и една година и половина преди игрите да я смениш с нова ощетяваща една определена група страни. По старата система имахме право на 4 скиори само на слалом при мъжете, а при новата на 2 скиори, които да пратим изобщо на игрите ... Така излиза, че по старата система можехме да пратим даже 10 скиори, които да участват на различни дисциплини(максимим по 4 на дисциплина), а сега само 2 за всички дисциплини...
...
Защо казвам, че тази система ощетява определена група страни......ами големите не са много ощетени...Австрия може да прати 22 скиори....големите страни пак така ще си направят отборите че ще имат по 4 скиори във всяка дисциплина. Хърватите пък имат право да заведат 8 скиори......тук идва въпроса откъде ще вземат цели 8 скиора? Малките държави също не са ощетени - те така или иначе си запазват минимума от 2 скиори. Така Кипър, Беларус, Бразилия имат право на по 2 скиори, които те така или иначе си ги имаха винаги.
Например Иран, след като организираха едни много интересни състезания в Дизин тази година ще имат също трима скиори, впрочем ако бяха пратили Стефан, Деян Тодоров и Седянков да карат в Иран наистинаха щяха да изпълнят целите и да слязат на около 10 точки. Ама никой не гледа явно, че всичките стартове в Иран бяха Free accommodation for good points.
Ама като и да е......та връзката с темата е, че затова извадиха тримата най-добри скиори от отбора......просто квотите бяха отрязани от ФИС и можем да пратим само 2-ма мъже
... това е........просто няма място.........а и другата причина била че неизпълнили целите - Стефан трябвало да слезе под 10 точки на слалом - ами ако го бяха пратили на подходящите състезания щеше да слезе със сигурност,
ОК, Олимпиадата е важна цел ... Но все пак в ските имаме ежегодна Световна купа, световни първенства през 2 години, Европейска купа и ред FIS-състезания, които дават възможност за прогрес. Не съм съгласен, че една олимпиада трябва да решава съдбите на група от най-изградените ни и прогресиращи все още скиори, само защото няма квоти. Дори да няма място за всички във Ванкувър, има достатъчно други цели, които могат да гонят и в което федерацията да ги подкрепи!!!!
Относно мълчанието на федерацията ни за промените в регламентите на световното и олимпиадата наистина не е хубаво, че не взимат отношение и не отстояват необходимото. Единствено Стефан си каза мнението в ефира на БНТ1.
Надявам се клубовете да вземат отношение към промените в националния отбор в рамките на това, което позволява устава на федерацията, за да се преразгледа решението.
Трябва да е ясно предварително как се влиза и излиза от национален отбор и да има ясен на всички регламент...

Ето така БФСки „гради” отбори, „развива” и разпердушинва. Това е положението.

Между другото инетерисни са правитлата на форима .... Не се допуска публикуването на теми и коментари, засягащи престижа на SKI.BG и Българска федерация по ски .....

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ