събота, 14 юли 2012 г.

Защо е важен Законът за горите за планините в България?

Публикувам една статия на регионалния в. "Струма", която показва какви са проблемите пред управлението на планините и в каква значителна степен това зависи от Закона за горите.  Обръща внимание, че всички планини са горски територии, за това към тях се прилага именно този закон.  Както става ясно от статията въпросът със статурта на земята (дали е горска или урбанизирана територия) е ключов!


Кметът на Якоруда Н. Кафелов запечати спортна база на биатлонистите на Белмеке

Продаде без търг бунгала на приятеля си Х. Хърльов

Кметът на община Якоруда Нуредин Кафелов спря тока и запечати спортната база на Белмекен, ползвана безплатно от детски и национални клубове по биатлон, ски ориентиране и ски бягане от цялата страна. В сряда служители на общината, придружени от полицай, се качиха в разкошната високопланинска местност до яз. “Белмекен” и облепиха вратите на 7 огромни бунгала, в които има имущество за 100 000 лв. - главно спортни пособия, мебели и бяла техника.

Още преди общинарите да си тръгнат, управителят на Спортния клуб по биатлон в гр. Чепеларе и пръв почетен гражданин на града Савко Хаджиев, който е брат на доскорошния старши треньор на националния отбор по биатлон и настоящ заместник-кмет на Чепеларе Боран Хаджиев, показно скъса лепенките на бунгалата и обяви, че тръгва за среща с Ахмед Доган, когото ще моли да укроти частните апетити на якорудския си кмет Н. Кафелов поне докато по казуса не се произнесе българският съд.

Според Хаджиев кметът Кафелов и приятелят му Хасан Али Хърльов целят да купят на безценица бунгалата и да направят там частна туристическа база. Планът е приведен в действие миналата година и 2 от бунгалата вече са собственост на Хърльов, който ги купил тихомълком за 6000 лв. Борбата сега е за следващите 7.

Как се стига до абсурдната ситуация?

Белмекен е в границите на община Якоруда, но земята и многобройните сгради, стадиони, кортове и др., които са в актива на Национална спортна база “Белмекен”, са държавна собственост. Базата е строена през 1968 г. от войници на пловдивското военно поделение 300-200, които, докато работят на Белмекен, живеят в 11 бунгала, докарани от военните. След като строежът е приключен, поделението зарязва бунгалата и в продължение на 30 г. те остават празни и необитаеми.

Въпреки че са сериозно ръждясали и с избити прозорци, през 2000 г., по време на първия му кметски мандат, Н. Кафелов им хвърля око и успява да ги деактува като частна общинска собственост с малка юридическа хитрост - ламарините, държащи се на по 1 винт, са описани като “полумасивни сгради” с обща площ 18 531 кв.м. Понеже бараките са буквално руини и още няма идея какво да ги прави, Кафелов ги дава на проявилия към тях интерес клуб по биатлон в гр. Чепеларе. Треньорът Хаджиев ги взима с идея да стегне поне част от тях, за да имат децата му къде да нощуват безплатно, докато са на лагер на Белмекен. Получава ги лично от кмета Кафелов с протокол, издаден на 23 август 2000 г. В края на 2001 г. и Националното управление по горите, собственик на земята, сключва със Савко Хаджиев договор за учредяване право на ползване върху 9-те дка за срок от 10 г.

С родители доброволци Хаджиев веднага започва ремонт и обзавеждане на бунгалата. Мебелите са от затварящи хотели на Пампорово, печки и перални купува с негови лични средства. Зад ръждясалите ламаринени стени са обособени спални, кухненски трапезарии и боксове, перални помещения и кътове за отдих. За едното от бунгалата, което е на самия път, биатлонистът тегли личен заем от 15 000 лв., за да го направи по-представително - за треньорите и родителите, които придружават хлапетата на лагерите им. Понеже леглата са много, Хаджиев раздава ключове от тях и на колегите си, треньори по ски ориентиране и ски бягане от цялата страна. Малките спортисти ползват базата напълно безплатно - плащат си само тока и ако има липси и повреди. Идват тук само за тренировки през юли и август, затова Хаджиев предлага на Кафелов да определи човек, който да води в базата якорудските деца през останалите месеци. Градоначалникът отказва жеста.

През 2006 г. Хаджиев вкарва в НУГ от името на клуба искане за изключване на 9-те дка гори и земи под бунгалата от горския фонд, за да строи учебна зала, столова, спални, рецепция, администрация, спортни зали, фитнес, алеи и паркинг, но след като не получава отговор, в края на миналата година подава молба в Министерството на земеделието и храните да се продължи 10-годишният срок на ползване на обекта.

Преди Хаджиев да получи отговор, кметът Кафелов неочаквано се сеща за бунгалата, които вече не са неизползваеми ламарини, а прилични бази за почивка, и без решение на ОбС продава 2 от 9-те бунгала на приятеля си Хасан Али Хърльов. Едното е представителното, което Хаджиев обзавежда с кредита, който е теглил. Биатлонистът, който е и първият треньор на Екатерина Дафовска, разбира за продажбата от самия Хърльов, който му звъни по телефона: “Аз купих бунгалото, трябва да го освободиш”.

Успоредно с незаконната продажба Кафелов пробва да получи собственост и върху земята, за да може подаръкът за приятеля да е пълен. Той пуска искане до Изпълнителна агенция по горите за промяна на предназначението на земята, която смятал да използва заедно със съществуващите сгради “за развитието на туризъм”, но на 08.12.2011 г. ИАГ го отрязва.

На 1 юни 2012 г. Кафелов се опитва да сложи ръка и на другите бунгала. По негово предложение ОбС му гласува правото да продаде на неприсъствен публичен търг останалите 6 бунгала, които негов експерт е оценил на 60 000 лв., а последното от някогашните 9 бунгала да даде под наем. Междувременно областният управител Костадин Хаджигаев спира решението на съветниците, защото те дори не бяха указали кои точно са бунгалата, и то не е влязло в сила. Въпреки това дни след сесията, на която му разрешиха продажбата, Кафелов за пръв път праща служителите си да запечатат бунгалата.

Веднага след акцията Савко Хаджиев къса лепенките и настанява група биатлонисти в стаите, които лично е обзавел. Във вторник, 10 юли, по нареждане на градоначалника на бунгалата е спрян токът. В базата тъкмо са пристигнали 13 деца между V и ХI клас от Стамболово и Ихтиман заедно с готвач, 2-ма треньори и 2-ма родители. Децата чакат 2 часа на тъмно, но след като лампите не светват, заминават за Банско. В сряда Кафелов прати за пореден път служителите си с лепенки.

Преди да тръгне да търси Доган, Савко Хаджиев пусна жалба срещу неправомерните действия на кмета Нуредин Кафелов в Областната администрация и натовари адвокат за съставяне на жалба в прокуратурата. К. Хаджигаев незабавно разпореди проверка на цялата документация, включително и по какъв начин Хърльов е станал собственик на 2 бунгала без решение на ОбС, без търг, без оценка.

Освен взаимни интереси в Белмекен Н. Кафелов и Хасан Али Хърльов имат и други допирни точки. Хърльов е председател на кооперация “Мусала” и през последните години усилено продава имоти на кооперацията както на себе си, така и на дядото на кмета Кафелов - Мустафа. Бащата на Хасан - Али Хърльов, е горски по образование, но е управител на общинска фирма “Строител” ЕООД и е заместник-председател на ДПС в Якоруда. Братът на Хасан - Салих, пък е юрист в общината, макар че никой не е виждал диплом за завършено висше образование по право на негово име.


Още за: Н. Кафелов  база  Белмекен

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ