сряда, 14 юли 2010 г.

Въпрос на представителство

Често се питам колко е легитимна една организация, която не защитава интересите на своите членове или практически ги е загубила? Да, тук визирам БФСки, която ни информира, чрез своя официоз, че „От регистрираните 53 спортни клубове - членове на БФСки, участие в събранието взеха само 26 клуба. По тази причина началото на Общото събрание беше отлижено с един час заради липса на кворум и започна според правилника точно в 11:00ч.” (27-ми май 2010 г., в зала 5 на столичната Спортна палата (Министерство на физическото възпитание и спорта) бе проведено Общото отчетно събрание на Българската федерация по ски за 2010)
То е ясно като бял ден, че въпросната структура не е представителна и не може да бъда считана за легитимна да разходва държавни средства, а те никак не са малко.

понеделник, 12 юли 2010 г.

Поредният абсурд – с кола до х. „Скакавица”

Спомням си навремето, като основен аргумент за реализацията на изключително спорния и незаконосъобразен лифт на към Рилските езера, беше, че с него ще се намали броят на автомобилите и др. МПС-та, които навлизат на територията на Народен Парк „Рила”. Сега същите тези синковци, които ни пробутваха въпросните глупотевини, искат да се разреши достъпът на превозни средства към х. „Скакавица” (първата хижа в България), защото срещали „трудности заради забраната за достъп на автомобили и техника на територията на парка”. Така е, като не могат селяните да си паркират таралясника пред заведението, те просто не ходят там. И по-добре. Но интересно ми е друго, как така на много места по света, пък и в България, хижите прекрасно се обслужват било с животинска тяга, било по въздух.

Колкото до аргумента, че видите ли „от години има неизвозен отпадък, което стои като проблем в бъдеще”. Извинявайте, този боклук е страничния продукт от функционирането на хижата и цената за неговото извозване и обезвреждане би трябвало да се калкулира в себестойността на туристическата услуга. Освен това той е отговорност и задължение на въпросния „инвеститор” и по закон именно той би трябвало да се грижи, така щото да не се натрупва. Щом имат създадена организация за довеждането на този продукт до горе, така трябва да създадат подобна и за неговото отвеждане. Егати и държавата.

Нов лифт на "Юлен" над Банско скара екоминистерството с природозащитниците

Под заглавие "Нов лифт на "Юлен" над Банско скара екоминистерството с природозащитниците" в. "Дневник" публикува една много интересна информация.

Единственият кратък коментар, който мога да направя е – гледайте и вижте какво ще стане и на други места. Ясно е, че „Юлен” и братята им от „Витоша ски” имат „подходящо лоби” в еко министерството и че могат да прокарат от там каквото си искат с най-безумни и неубедителни аргументи.

Колкото до нуждата или липсата на ОВОС мисля, че нещата са съвсем ясни: подобна оценка трябва да държи сметка за капацитета на едно съоръжение и съответно за броя туристи, които ще навлизат на една територия чрез него. Останалото е абсурдно.

Относно замерването на площите, за което съм писал и преди, ясно е, че това може да стане само с гугъл за пет мин, но е ясно и че никой не иска.

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ