петък, 1 октомври 2010 г.

Обсъждаха изграждането на ски влек в обхвата на СТЦ „Перелик”

Публикувам една сравнитлно относима новина от този сайт

Обсъждане на доклада за въздействието върху околната среда на инвестиционното предложение за изграждане на стационарен ски влек и прилежаща обслужваща зона в обхвата на СТЦ „Перелик” се проведе в община Смолян. Форумът откри инж. Румяна Янчевска – зам. -кмет на община Смолян, а Петър Пачилов и Кирил Асенов представиха инвестиционното предложение. Те подчертаха неговото значение за развитието на туризма и съживяването на икономиката в Смолян и селищата наоколо. Това е част от проекта СТЦ „Перелик”. Ски влекът ще има дължина 550 м. с превишение 105 м. и ще превозва 550 човека на час, което ще рече, че 100 – 120 души ще могат да се спускат по пистите няколко пъти на час. Пачилов и Асенов откроиха необходимостта от балансирано използване на планината и опазване на околната среда.
Христина Христова представи Доклада за ОВОС от името на екипа, който е работил по него. Тя обяви, че има писмено становище на РИОС – Смолян и помоли всички, които няма да могат да изразят своето становище по време на обсъждането, да го депозират в писмен вид, за да бъде взето под внимание. Христова подчерта, че: няма да се изграждат нови пътища до терена, няма да се секат дървета, няма да се коригира повърхността на средата, ЕVN ще използва природосъобразни методи за електрозахранване на обектите, ще се следи запазването на кристално чистия въздух на това място на планината, на водата, на почвата, на растителните и животинските видове, няма да има предполагаеми значителни въздействия по време на изграждането и по време на експлоатацията на проекта.
На обсъждането присъства почти цялата инженерна и архитектурно-проектантска гилдия, много млади хора, горски служители, еколози, природозащитници, собственици на гора и земя, граждани. Бяха поставени въпроси, изразени мнения и възражения от Марко Шарков от с. Солища, от Тодор Митов (младши) от Смолян, от Данаил Попов от София, собственик на вила в Широка лъка, от Никола Радев от Смолян, работещ и живеещ в Германия, от Илия Чернев от Широка лъка, от Румяна Янчевска, Кирил Асенов, Владимир Велев

Написано от control
Вторник, 24 Август 2010 23:04
rodopinews.com

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ