вторник, 1 юли 2014 г.

Закон за туризма 2014

Помните ли Закона за горите и далаверата на Цеко и ГЕРБ?
Е, сега Дора Янкова от БСП смята да постели на Цеко Минев и Цветелина Бориславова! Бившата кметица на Смолян предлага промени в Закона за туризма, с които:
- Ски писти, лифтове и инфраструктура да се строи в горите и земеделските земи без промяна на предназначението – тоест на хартия пак ще имаме гора и ливади, нищо че отгоре ще е изорано.
- Държавни земи ще се дават на ски зоните без търг или конкурс.
- Ски пистите ще преминават през частни имоти, защото така е решил концесионера, независимо какво иска собственикът.
- Всички съществуващи писти се подаряват на собствениците на лифтове – ей така.
- Половината от Концесионните такси вместо в държавата, ще отиват в общините, а тя трябва да ги харчи… за поддръжка на същите тези лифтове.
- В гори и земеделски земи ще може да се строи всякаква техническата инфраструктура – мостове, тръбопроводи, подстанции, пречиствателни станции, осветление и прочие.
Не стига, че не искат да си ходя, но и в 12 без 5 нови промени вкарват...



Интересното е, че този път се цели узаконяване и на безобразията на Цветелинка Бориславова и водещ лобист този път са Пампорово АД.  Родопският курорт обаче е извън Натура 2000 или някоя Защитена територия и инструментите там са слаби за контрол.  Именно поради тази причина и за вносител на законопроекта явно е избрана Дора Янкова, която го внася няколко дни преди рождения си ден.  Женицата отдавна говори глупотевини по темата ски и този път се е събрала с основния лобист по всички енергийни теми на БСП - Таско Ерменков (ФБ Страница).
Бързането е свързано и с желанието на Пампорово АД да реализира този план, ама евтинко ако може.

Ето една статия от Медияпул:

Редица подаръци за инвеститорите в ски съоръжения подготвят управляващите от БСП на тръгване от властта. Поправки в Закона за туризма, предвиждащи директно узаконяване на стари нередовни строежи на лифтове и писти, предоставяне на общинска и държавна земя без търг и конкурс и без смяна на предназначението й за разширяване на подобни съоръжения, са внесли миналия петък депутатите социалисти Дора Янкова, която дълги години бе кмет на Смолян, и Таско Ерменков. 
 Допуска се още с решение на общинския съвет на общината, на чиято територия са разположени ски писти, дадени на концесия, част от превежданата една втора от концесионната такса да се връща за поддръжка и разширяване на същите съоръжения и за развитие на детския ски спорт.

Тома Белев от екокоалицията "За да остане природа в България" коментира пред Mediapool, че една от основните цели на поправките е дружеството "Витоша ски", което приватизира преди години столичното общинско дружество, притежаващо ски пистите и лифтовете на Витоша, директно да узакони, без да плаща вещно право за строежа на някои от изградените по времето на социализма без никакви разрешителни съоръжения.

В мотивите на двамата вносители на корекциите пише, че "дружествата, собственици на прилежащите към ски пистите съоръжения - влекове и/или лифтове, които са ги придобили по силата на приватизационни сделки, или включени в капитала на приватизирани търговски дружества, черпят права от Държавата, която ги е изградила чрез държавни стопански предприятия през периода 1950-1989 г.".

"Правоприемниците на Държавата не могат да имат по-малко права от праводателя си. Ето защо с изрична законова разпоредба се установява статут на прилежащите към ски пистите съоръжения – ски влекове и лифтове, изградени в зимните ни курорти като законно изградени заварени строежи и за тях да не се провеждат процедури по узаконяване и въвеждане в експлоатация", мотивират се Янкова и Ерменков.

Според тях приемането на предложените поправки е наложително заради нуждата от правен режим за създаване на нови и разширение на съществуващи ски зони

Двамата посочват, че със сега действащия Закон за туризма са въведени задължения за собствениците на съоръжения (въжени линии - влекове и лифтове), прилежащи към ски пистите, да поддържат територията на ски пистите, както през летния, така и през зимния сезон. Дейностите по рекултивация на терена на ски пистите - затревяване на оголени участъци, косене, почистване от храстовидна растителност, отстраняване на камъни, скални парчета, дънери, дупки и други неравности, причинени от порои и ерозия, отводняване, дрениране, изграждане на укрепителни шкарпи, както и по снегоутъпкване, създаване на изкуствен сняг, поставяне на постоянни и временни ограждения, обезопасявания и др., изискват значителни инвестиции, включително и влагане на финансови средства за изграждането на съоръжения.

Затова за ефективното осъществяване на задълженията на дружествата, собственици на ски влекове и лифтове било необходимо да се уреди законово правото им да стопанисват и ползват държавните горски територии и земеделски земи върху които са разположени значителна част от действащите ски писти в ски зоните на някои от зимните ни курорти, без да се ограничават правата, върху държавните и общински земеделски земи и гори, предоставени на физически и юридически лица въз основа на договори за наем, аренда или за право на ползване по Закона за горите и по Закона за собствеността и ползването на земеделските земи

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ