понеделник, 28 ноември 2011 г.

Пампоровски страсти

Публикувам три статии от www.infotourism.net и коментари към тях за иначе приятния курорт Пампорово. Не споделям по-голямата част от изводите и мненията, защото нито начинът по който се развива курортът е правилен, нито имам грам вяра в ГЕРБ и нов избрания кмет на Смолян с вид на чубанин-прост. Истината е, че се загробва планината, така и не беше реализиран проектът да се докара минерална вода в Пампорово посредством резервоар, помни и водопровод, което би го препозиционирал като курорт. Не знам въобще и какви са плановете на Цветелина Бориславова и дали има познанията и парите да обърне нещата. Та ако ви интересуват местните настроения преди този важен за Пампорово сезон, през който ще се проведе Европейска купа по ски, може да хвърлите едно око.
Пампорово стяга европейско по ски с подранил сезон
21.11.2011 15:41 - Илия Тодоров - РТТК
Областният управител на Смолян инж. Стефан Стайков миналата седмица успя да събере за градивна дискусия основните заинтересовани структури за възстановяване на старата слава на Пампорово.
Пампорово стяга европейско по ски с подранил сезон
Ски пистите останаха най-привлекателната част на Пампорово.

След като правителствената партия овладя и двете общини Чепеларе и Смолян (известният курорт е „поделен” между тях) вече се появяват надежди за координирана разумна политика, за да се преодолее досегашната строителна разсипия вследствие както на безразборно раздаваните „разрешителни”, така и на откровено незаконните „инвестиции”. За чепеларската част от курорта - центъра на Пампорово (до комплекса на известен туристически балнео бос), висят в съда заповеди за събаряне, а по панорамния път към Смолян след втрещителните грамади на „Манастирите”, точно на свлачищния склон над „Райковски ливади” (вече „квартал” на Смолян!), стърчат недовършени бетонни градежи. Смолянският офис на държавния строителен надзор (ДНСК) изведнъж неочаквано се активизира и се захвана да проверява законността на новоизградените подстанции на монополиста-електроразпределител, от когото зависи дори изпомпването на питейната вода от село Мугла към Пампорово и самия Смолян. Не са отшумели и медийните „насъсквания” от страна на лобито около спрения „Супер Перелик”, че системата за изкуствен сняг на „Пампорово” АД също не била окомплектована със съответните разрешителни.
Пампорово стяга европейско по ски с подранил сезон
Около хижа Студенец и без друго е застроено, но градежите продължават.

Якото дозастрояване на ски плаца пред хижа ”Студенец” е „наследство” от предишния кметски екип в Смолян и засега няма данни да се извършва пряко от „Пампорово”АД. Покрай обявеното от новия смолянски кмет изнасяне на книжа от предишните общинари, може би със задна дата са „узаконявани” далеч по-фрапантни строителни нарушения под връх Перелик, по смолянските езера и в самия Смолян. Назначаването на млад родопчанин - хабилитиран строителен доцент от София за зам. кмет в родния му град, подхранва надежда за европейска законност и въвеждане на строителен ред.
Далеч по-важни сега са въпросите на зимното почистване на шосетата и на самия курорт Пампорово, тъй като трайният сняг и студ според метеопрогнозите се очаква в първите дни на декември. В Чепеларе предстои нов конкурс, а в Смолян следва да се преодолеят „корупционните съмнения” за договорите, сключвани от Дора Янкова.
Разнородната „гилдия” на хотелиерите в Пампорово пробва предсезонен натиск върху дължимите данъци и такси, както и домогвания за повече „отстъпки” от титулярния собственик на лифтовете и пистите „Пампорово”АД. Само с два собствени хотела, дружеството, което владее ски инфраструктурата, логично е съсредоточило усилията си да проведе успешен старт от европейската купа по ски алпийски дисциплини на 10-12 февруари 2012 г. Дали в условията на криза ще дочака правителствена помощ, както стана с Банско в началото на годината, засега е неизвестно.
Пампорово стяга европейско по ски с подранил сезон
Министър Трайков в компанията на вездесъщия Стоичков на състезанията в Банско.

Вероятно, самият туристически министър Трайчо Трайков ще се яви поне за „морална поддръжка” (в пиар-а си той като че ли залита по „ангажиране” с определени фирми и марки?) още на самото откриване на ски сезона в Пампорово, обявено на ранната за Родопите дата 10 декември. Престижният международен старт в Пампорово е особено „предизвикателство” към Банско, защото ще предшества тамошните стартове за Световната купа по-късно през февруари.
Междувременно, „Пампорово” АД изостави дългогодишната Балканска купа по ски бягане, може би заради липсата на дългосрочен ресурс или заради по-слабата  зрелищност на ски бяганията. Новият кметски екип в Смолян е поел ангажимент към провеждането на състезанията на 7 и 8 януари 2012 г. за купа ”Кръстана Стоева” /включени в карендара на спортното министерство/ за ски бягане по маршрута „Превала” над село Стойките – хижа ”Ледницата” над село Гела и обратно. Трасето е изцяло в обхвата на защитената европейска зона ”Натура-2000” върху черен горски път и това състезание нагледно ще покаже как зимен спорт за високо майсторство може да се практикува без вреда за екологията и без нарушаване на европейските директиви за биоразнообразието. Един съвет към организаторите – малцина днес си спомнят името на Кръстана Стоева и може би по друг начин трябва да се почетат заслугите й за българския спорт, а това състезание да се нарече по-простичко и запомнящо се „Купа Стойките”.
Ако прогнозираният за началото на декември студ (със снеговалежи?) се задържи, с модерните съоръжения за изкуствен сняг на „Пампорово” АД може да се направи първоначално заснежаване на пистите, които бяха копани, подравнявани и адаптирани цяло лято.
Пампорово стяга европейско по ски с подранил сезон
Конкуренцията на по-евтините писти на Мечи чал-Чепеларе отклонява част от традиционните гости на Пампорово.

За българските скиори, които биха подминали по-евтиното и „по-алпийско” Чепеларе (Мечи чал), новият 6-седалков лифт от Стойките до връх Снежанка може да се окаже интересен с разнообразната 3-км писта, стига обаче селската улица в Стойките към долната лифт станция да се почиства за двупосочно движение поне на леки коли. Паркингът на шосето за Смолян под ски плаца на хижа ”Студенец”(там ще са основните зрителски тълпи по време на европейскака купа!) все още е обект на съдебни спорове за собственост и експлоатация, а традиционно непочистените стълбища към „зрителската зона” таят заплаха за потрошавания, но не от каране на ски.
За съжаление, огромният преди 30 години поток английски говорещи скиори на Пампорово намалява с всяка година, но процентът „ски хулигани” като че ли е постоянна величина. Похвално е обещанието на ОДВР-Смолян, че ще осигури ски полиция в курорта, защото множестово „байпаси” по новите писти на курорта крият потенциални опасности, „подхранвани” от широкия и евтин (за чужденците!) достъп до твърд алкохол по многобройните капанчета досами пистите.
В Пампорово креативният маркетинг все още се изчерпва с нощните факелни спускания на ски учителите, наследени още от времето на соца, каквито прочее са и инерционните изяви на аниматорите в отделните хотели и заведения.
Пампорово стяга европейско по ски с подранил сезон
Колкото и да са изобретателни викачите, трудно могат да напълнят пампоровските капанчета и ресторанти.
Едва ли ресторантските „викачи”, мръзнещи на непочистените улици в Пампорово в костюми на кукери и хайдути, биха могли да оставят у обеднелите западни туристи впечатления, заслужаващи последваща реклама „от уста на уста”. Жадните островни гърла лесно ще се задоволяват и този сезон с разпивки във фоайетата на хотелите, при положение, че супермаркетите и „спиртните бутици” никнат до самите рецепции като алтернатива на празните ресторанти. Остава да видим как престижният старт от европейскиата купа за алпийците през февруари ще допринесе за бъдещ туристопоток от хем „по-трезвени”, хем по-паралии скиори от чужбина.

КОМЕНТАРИ

Анонимен

| 21.11.2011 18:31 | #116

Да живее Пампорово и на внимението на великия Илия Тодоров - Чернев читателите и почитателите му свеждам следното. Пампорово като национален курорт е с принципал - министъра на регионалното развитие който делигира права на главните архитекти на Чепеларе и Смолян да работят по плана разработен от екипи архитекти. Архитект Шамаранова работила досега в Чепеларе се премести в Смолян като главен архитект. За новите обекти на Пампорово отказва да вземе отношение а областния Стайков слагайки наколенски на Цветелина казва че всичко е наред. Той е съгласувал и схемата за временните обекти. Г-н Чернев сложил сега наколенките пред двете нови управи за сведение преди сезона те могат да реагират както преценят. Явно ви харесва ръкопляскайте и очаквайте чудеса. Новия зам.-кмет- велик архитект построи един от жилищните комплекси под връх Снежанка. Открийте кой е снимайте го и идеде да ръкопляскате. На свлачищния район изоставения жилищен скелет който подпира пътя за кулата е собственост на Васил Кисьов- Васко Гела който е виден активист на ГЕРБ. Идете и се поклонете и на този паметник. Иначе действително Пампорово е хубав курорт има нужда от много инвестиции Трайчо е добре освен моралната подкрепа да внесе предложение в Министерски съвет за още инвестиции за пътищата уличното тротоари и др. защото курорта е национален т.е. да се разпише с добро а не само с каране на ски и ние вкупом г-н Чернев ще ръкопляскаме с вас. О скъпи Илия колко ли лица още имаш.
Анонимен

| 21.11.2011 19:29 | #117

1. Областния управител не събра всички заинтересовани на срещата а само удобните на Пампорово АД. На самата среща не присъстваше областния а неговия заместник. От Смолян бяха изпратили само секретаря на общината господин Копчев. Единствена администрацията на Чепеларе се бяха постарали и бяха представени от кмет зам. кмет и общински съветници. На срещата се чуха само безоблачното бъдеще което ни очаква и прекрасните писти които са толкова зелени и прекрасни ливади че се почувствахме в алпииска идилия. 2. Пампорово АД има три хотела и е собственик само на лифтовете но не и на пистите. В момента Пампорово АД строи три дървени бараки две от които са изсрани насред ски плаца под предлог че са изискани от ФИС. Лъжа и абсурд в едно. Разбира се имат пълната подкрепа на отишлата си безславно архитект Топалова и на отлично запознатия с изискванията и законите областен управител. 3. Архитект Шамаранова спря строителството в Чепеларската страна на Пампорово. За съжаление имаше издадени достатъчно разрешителни които тя няма правомощията да спре. Главните архитекти подлежат на контрол но не извършват такъв. Затова всеки се пита защо всевишната общинска и областна администрация мълчи и предпочита да се занимава с дребни рибки вместо да си свърши работата и да спре невъобразимата корупция. Всичко останало в статията е вярно и смятам че господин Илия Тодоров е представил нещата без да показва пристрастия. не смятам че статията му възхвалява Пампорово и администацията на двете общини. Смятам че когато се пишат коментари за дадена статия каквато и да е тя достойно е първо статията да бъде добре прочетена и разбрана. От мен браво на господин Илия Тодоров само бъдете по-точен и не е трудно да проучите по- точно фактите. Снимките ви са много стари. На сайта ви има публикувани по- нови от които много добре се вижда каква е ситуацията на Студенец. Заповядайте и вие на място и заснемете прекрасните и така нужни на ФИС и на господин Беляков нужници!
Анонимен

| 22.11.2011 09:49 | #121

Пампорово е със затихващи функции. Няма достатъчно сняг няма и близки пазари. Колкото по-топло става и колкото по-скъпи са горивата толкова по-зле за Пампорово. Цените няма накъде повече да падат и въпреки това не става.
Анонимен

| 22.11.2011 18:22 | #126

Предлагам да му сложим един кръст. Едно опело за изпроводяк и да го отпишем от картата на готините ски курорти.

Обратна връзка: Пампорово - бетонна гротеска

18.11.2011 16:58 - Мирослав Павлов
Попаднах на статия в сайта ви, свързана с неосъществения, за щастие, проект "Супер Перелик".
Обратна връзка: Пампорово - бетонна гротеска
Връх Перелик и селцата в подножието му са спасени, но, за съжаление, един от най-красивите ни зимни курорти е напълно унищожен. Кметицата Дора Янкова, заедно с архитект Топалова, само дни преди да си отидат, забиха и последния пирон в ковчега на туризма на Пампорово.
Не им стигаше, че превърнаха Пампорово в призрачна бетонна гротеска на собствената си безумна алчност, ами сега позволиха на „Пампорово“ АД, собственост на Цветелина Бориславова, да застрои половината ски плац. За пред обществеността се оправдаха, че строителството било заради предстоящия старт от Европейската купа по ски. Няма скиор в света, който да потвърди, че построяването на повече обекти за търговия по пистите, ще подобри състоянието им. Защото за състезание от какъвто и да било ранг, изискванията са свързани с отлично обработените и обезопасени писти, с безопасността на състезатели и туристи и отлична организация като цяло. Няма нито една точка от дългия правилник на ФИС, с изисквания за организация на едно състезание, която да посочва, че е необходимо изграждането на търговски обекти по пистите и ски плацовете.
Сега, след като си отидоха от власт, на тяхно място дойдоха хората от ГЕРБ. Те, за съжаление, запяха същата песен, която пееше и Дора Янкова. Забравиха, какво обещаха на хората, забравиха, че хората гласуваха за тях заради безобразията, които се случваха на Пампорово, и заради обещанието им, че ще спрат строежите и унищожението на един от емблематичните ски плацове на Пампорово.
Реших да ви изпратя малко снимки от този ски плац и да оставя на хората да преценят, дали на тези сгради, бараки и т.н. им е мястото там.
Надявам се да обърнете достатъчно внимание на проблема, а не като повечето медии да си замълчите, за да не се влошава имиджа на курорта и да не дразним Цветелина Бориславова.
Имиджът на Пампорово отдавна е унищожен, а от старата му слава е останало само името. Няма турист, който да е дошъл на Пампорово и да е поискал да се върне отново. Има собственици на апартаменти, които вече не ги ползват и си правят почивката в други зимни курорти. Много от запалените местни скиори отдавна ходят да карат ски в Банско или в Австрия. Има смоленчани, които са израснали по ски пистите, но не са се качвали на Пампорово от 6 години. Някои казват, че никога не биха стъпили тук, защото ги е гнус от това, което ще намерят. Сами можете да си направите извода, за прекрасните условия за почивка на Пампорово.
Искрено се надявам да направите собствено разследване за издадените в последния ден преди изборите разрешителни и да публикувате информацията, без да се оправдавате с уронване на престиж, който го няма.
Мирослав Павлов
Инфотуризъм.нет е готов да публикува и други мнения по темата.

КОМЕНТАРИ

Анонимен

| 18.11.2011 22:21 | #93

Това голямото от ляво огромното бетонно както и един хотел огромен малко по-нагоре не са на Пампорово а на едни двама братя от смолян които измамиха хижата и вместо един етаж дигнаха 3 а за другите сгради прецакаха Пампорово като пак ги налъгаха нещо за едни подписи и за това в следствие на заливането на целия плац от тея двамата които са изпълнители на енда нагличанка Аманда която е инвеститорка там. Та защото единсвеното място на което се окказва че пампорово може да построи сервизните си помещения е пред мега ресторанта на братята Фисински и за това положението е такова друг в въпроса че дали трябваше това едното да го строят изобщо щом така се е получило а просто да сглобят една временна за самата купа и догодина да го мислят как да си решават проблемите с новите Спайдери на пампорово. Такаче основния проблем си идва пак от алчни смолянчани и чепеларци които в същност иазсмукваха туристите през годините и това е една от основните причини ние туристите които идвахме от години там вече да не стъпваме такаче потърсете проблема в себе си и собствената си алчност и после във всички останали защото докато частните обекти на пампорово печатат с прятните си курортни цени пампорово сложиха 6 седалков лифт за да има къде пак вие да давате още повече уроци и пак да изкарвате пари. И аз не съм съгласна с много неща пампорово АД но поне в последните 2-3 години поне започна да се чува и при нас пак за пампорово и сега европейска купа младежките сноуборд състезания това че като няма сняг на пампорово вече се кара без проблем без камъни ето това са неща които са ми приятни да слушам за пампорово а не за поредния конфликт между частници които като не могат да си кажат нещата в очите почват да си пеят едно и също като. Нека пампорово отново стане едно приятно място каквото беше и което неимоверно пак ще бъде и мисля че вече почва да просветка в тунела в котио беше затънал любимия ми курорт.
Анонимен

| 19.11.2011 13:44 | #95

Не знам кое на кой идиот е но това което виждам е безумие. Къде са прокурорите в случая къде са ДНСК къде са всички които се бият в гърдите колко са стриктни и как следят за спазването на законите.
Анонимен

| 19.11.2011 13:47 | #96

Не знам кое на кой идиот е но това което виждам е безумие. Къде са прокурорите в случая къде са ДНСК къде са всички които се бият в гърдите колко са стриктни и как следят за спазването на законите.
Анонимен

| 19.11.2011 13:49 | #97

Ха-ха-ха-хаааааааа. Браво на идиотите от Пампорово. Сами си унищожихте хубавия курорт и сами ни пратихте туристите си. Мисля че Банско и Боровец трябва да ви почерпят специално за случая. Евала браточки само така........
Анонимен

| 19.11.2011 14:05 | #98

Крайно време е в тая държава законите да станат приложими за всеки а не само за бедните. Зашо се е допуснало това безобразие защо никой не е реагирал? Защо бе хора защо?
Анонимен

| 19.11.2011 14:20 | #100

Миналия сезон бях на Пампорово през фефруари и курортът беше чудесен. Пистите бяха добре обработени и имаше нормално количество сняг. Шест седалковият лифт е уникален а пистите под него бяха най- добре поддържаните. За съжаление мястото което е показано на снимките и миналата година не беше цветущо. Тогава имаше обособено някакво уродливо подобие на бит пазар а сега са го довършили. Направо не е за вярване докъде може да стигне човешката алчност. Дано не си провалят сезона но това място е центъра на ски зоната на Пампорово. През него минават всички туристи и през зимата и през лятото. Не мога дори да си представя какъв сезон могат да очакват при това тотално унищожение въпреки многото подобрения които бяха направени от Пампорово АД. Аз много харесвам Пампорово и винаги когато имам възможност отивам там и при всяко мое посещение има подобрения но и много неразумни и недомислени решения които съсипват иначе добрите инвестиции.
Анонимен

| 20.11.2011 17:28 | #101

Ега си и малоумниците. Абе хора вие акъл имате ли бе? Къде ще караме бе та аз все оттам си минавах там си спирах да си хапвам и т.н. Като се пуснех от Стената и се паркирах в Черното конче. Са къде ше са паркирам на покрива на някоя от тея бараки ли бе? Повече няма да ви стъпя.
Анонимен

| 20.11.2011 17:49 | #103

Браво браво така се прави в тая държава. Когато навсякъде в Европа спират инвазията към планинските курорти ние я започваме. Когато в Швейцария приемат закони с които позволяват ремонтите на хотелите си но не и разширението им в България разрешават строежи много над допустимите норми. Браво браво! Хвала на тази държава хвала на тази община хвала и на тези много умни инвеститори. Елате швейцарци да ви научим на туризъм! Браво!
Анонимен

| 21.11.2011 15:23 | #113

Така е защото швейцарската крава подтиква към любов както е известно от една реклама а българската към морален разврат.
Анонимен

| 21.11.2011 19:35 | #118

Ха-ха страхотно сравнение само да уточня че крави по нашите ливади отдавна няма. Има бездомни кучета и някоя и друга овца. И много от така типично родопските хотелчета ресторанти и мнооооого бараки.
Анонимен

| 22.11.2011 10:55 | #122

Кравата е в преносен смисал употребено. Тя е събирателен образ на Дора Янкова арх. Топалова Цв. Борисова и цялото останало стадо от говеда.
Анонимен

| 22.11.2011 18:15 | #124

Аз пък си мисля че говедата сме ние. Всички ние които им мучим в съгласие гласуваме и после пак мучим. Няма ли поне един бик в това стадо бе хора? Докога ще си траем ще си пишем по форумите и те ще си ни доят.

Нови кметове около Пампорово със заявка за промени?

16.11.2011 18:30 - Илия Тодоров - РТТК
Млади евромениджъри ще борят наследената разруха. 


Курортът Пампорово традиционно е "поделен" между две общини: Чепеларе и Смолян. За изминалите двайсетина години това "раздвояване" беше оправдание за десетки строителни безобразия и явни закононарушения, които съсипаха природата и пазарния имидж на Родопите. Единствено усилията на корпоративния собственик на ски лифтовете и пистите в курорта все още дават надежди за "повратна точка" в тенденцията на туристически спад на Пампорово, особено с най-новия седалков лифт от Стойките до връх Снежанка. За съжаление, шосейните подходи от Чепеларе и Смолян към Стойките и Пампорово бяха само позакърпени предизборно, за да зейнат отново дупките при минаването на първите снегорини.
Новоизбраните общински кметове на Смолян - Николай Мелемов, и на Чепеларе - Тодор Бозуков, като че ли дават заявка за кардинална кадрова промяна, с оглед занапред  да се вземат европейски решения за развитие на туристическата инфраструктура и икономическо съвземане на отрасъла в Родопите. На мястото на предишния кметски екип от кандидат пенсионери (бивши "началник акумулаторен склад" и "читалищен секретар") в Смолян вече са назначени двама млади зам. кметове: 29-годишен юрист (специалист по еврофондове) и 43-годишен доцент по архитектура от УАСГ. За разлика от предишните години, когато кметският екип в Смолян, освен български, владееше само звучния родопски диалект, новите европейски технократи се оправят безпроблемно и на английски.
Докато не е залязла съвсем олимпийската слава на Чепеларе пък, за подем в ски спорта там като зам. кмет е назначен известният треньор по биатлон Боран Хаджиев, а другият зам. кмет е 26-годишен икономист. Амбициозната инвестиция на местни бизнесмени в ски съоръженията на "Мечи чал" ще очаква подкрепа от новите общински ръководства.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ