сряда, 17 април 2013 г.

WWF - Държавата 10 години не е контролирала концесията за ски зона Банско в Национален парк Пирин


Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ (сред чиито основатели е и WWF) разгледа току-що излезлия одит на Сметната палата на концесията за ски зона Банско в Национален парк Пирин, за която отговаря Министерство на околната среда и водите.

Въпреки обществения интерес към случващото се в Национален парк Пирин докладът показва, че през почти цялото време от старта на концесията през 2001 г. до днес държавата не е контролирала ставащото в ски зона Банско.

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи „За да остане природа в България“ отново настоява да не се одобряват предложените от община Банско промени в Плана за управление на Национален парк Пирин, които допускат разширяване на ски зона Банско, както и ново строителство във и извън границите на концесионния договор с „Юлен“ АД.

Какво пише в доклада на Сметната палата?

Докладът показва, че в екоминистерството не е изградена система за контрол на концесията, която да дава своевременна информация за действителното изпълнение и да се взимат решения, които водят до реализирането на целите на концесията и защита на обществения интерес.

Осем години - до месец октомври 2009 г. - контролът по договора не е структуриран съгласно изискванията на Закона за концесиите и не са определени длъжностни лица, които отговарят за това в екоминистерството. Цели 10 години - от сключването на концесионния договор през 2001 г. до 2011 г. - няма утвърдени от министъра на околната среда и водите правила за контрол. На изготвените след това съдържанието не е изчерпателно.

Все пак през периода 2009 г. - 2011 г. от Регионалната инспекция по околната среда и водите - Благоевград е осъществяван контрол на дейността на концесионера по съответните специални закони по компоненти и фактори на околната среда. Издадени са шест наказателни постановления на „Юлен” АД за извършени нарушения по Закона за управление на отпадъците, Закона за водите и Закона за опазване на околната среда.

Между 2001 и 2011 г. в община Банско няма определено длъжностно лице за осъществяването на контрол по Закона за защитените територии и изпълнението на концесионния договор с „Юлен” АД.
От страна на Община Банско не е извършван контрол и на концесионната дейност на фирма „Юлен” АД, в която освен това общината е акционер с около 8% от акциите.

Коалицията „За да остане природа в България“ ще изиска по Закона за достъп до обществена информация на допълнителна документация за работата на министерството на околната среда и водите по концесията за ски зона Банско в Национален парк Пирин. 

петък, 12 април 2013 г.

Да си спомним за нарушенията в Пирин

Фондация „Витоша днес“

Преди няколко седмици Димитър Цонев беше попитан дали има безплатна ски карта от „Юлен“ Ад за ски зона Банско.  Бившият високоплатен ПР на БТК отрече и даже се възмути.  Но въпросът беше особено логичен с оглед на много натрапчивото му и тенденциозно отношение. 

И все пак защо Цонев беше толкова нахъсан срещу природозащитниците в студиото?

Ами много просто – Цонев е приятел с активния цековист Филип Цанов.  Топлата връзка между тях е фондация – „Витоша днес“.  В нея и двамата са управляващи, заедно с други видни фигури като Петьо Блъсков, управителя на "Нилана" Николай Тапаров и собственика на един от спечелилите консорциуми за изхранване на армията - Христо Чепишев.

Въпросната фондация е междувременно обявена в ликвидация.  Тя уж е трябвало да работи за развитието на столичния район „Витоша“, но с какво точно се е занимавала и за какво е лобирала, не мога да знам.

Така че следващият пък, когато някой „отговорен“ псевдо-журналист почне да разсъждава над темата ски и закононарушения, замислете се защо!

Ето и графика на свързаните лица, за да се знае:

сряда, 10 април 2013 г.

Бележки

Кратки бележки с впечатления от закрита среща  за Национален парк Пирин в Министерство на околната среда и водите, в която участваха още Община Банско, придружавана от консултанта си Филип Цанов, и концесионера на ски зона Банско „Юлен“, заедно с архитекта, изготвил териториално-устройствения план на ски зоната.

четвъртък, 4 април 2013 г.

Общ Устройствен План на Банско

Без много шум и фанфари, на страницата на Община Банско бе качена обща информация за новия Общ Устройствен План (ОУП) на Община Банско. 
Качени са:

1. Техническото задание
2. Набиране, систематизиране и анализ на информацията, необходима за изработване на общ устройствен план на община Банско.
3. Уточняващата информация.
За повече информация и въпроси: obabansko@dir.bg




Предварително мога да ви кажа, че няма смисъл да сваляте т. нар. „уточняваща информация“.  Там има само тези три дребномащабни картинки:



сряда, 3 април 2013 г.

ОЩЕ ПОПУЛЯРНИ ПУБЛИКАЦИИ